Foto: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ nr

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da ćemo drastično uvećati testiranja u roku od 48 sati, te da imamo dovoljno testova za tih prvih nekoliko dana. On je naveo da će svako ko ima koronavirus biti hospitalizovan.

„Promenićemo pristup i politiku. Uz pomoć kineskih prijatelja, imaćemo drastično uvećanje testiranja. Krenuće za oko 48 sati. Imamo dovoljno testova za nekoliko dana, a u međuvremenu dobićemo još. Cilj je da obuhvatimo što više ljudi, da ih sve pohvatamo za koje znamo da su zaraženi“, rekao je Vučić.

On je naveo da su mu kineski stručnjaci rekli da vremenski ne treba povećavati zabranu izlaska, odnosno policijski čas, te da oni smatraju da je odlično što je Srbija uvela tu meru ograničenja.

Vučić je rekao da je veoma važna striktna izolacija svakog obolelog i najavio žestoko kažnjavanje za one koji nisu poštovali meru samoizolacije.

„To ćemo morati da postignemo, Ako ne, imaćemo Italiju, Španiju. Bolje da krenemo u napad nego da korona izjedan naš organizam“, naveo je predsednik Srbije posle razgovora sa kineskim stručnjacima.

On je napomenuo da lekari smatraju da je 28 dana puna sigurnost kada je reč o izolaciji, dok je 14 dana nešto što je dovoljno.

U bolnice će ići i lakši bolesnici

On je naveo da će i lakši bolesnici biti smešteni u bolnici. Kad je reč o Beogradu oni će biti smešteni, kako je naveo, u Studentskom gradu ili Sajmu, gde odmah može biti spremno 3.000 kreveta, dok će u Novom Sadu to biti verovatno Spens. Oni neće biti mešani sa najtežim bolesnicima, koji će biti smešteni na Infektivnoj klinici, Pulmologiji, KBC Dragiša Mišović, Zemunskoj bolnici i VMA.

„Zadiraćemo u zdravo tkivo. Prvo će pola biti pozitivno, zatim 40 odsto, pa 30 odsto… I sa apsolutno blagom slikom ljudi će ići u bolnice. Potrebne su velike hale u koje se lako ulazi i izlazi“, naveo je predsednik Srbije.

On je rekao da ćemo u roku od od 10-15 dana da imamo gotovo tri puta respiratora više nego pre krize.

“Oni su danas zlato na tržištu. Kinezi su nam dali značajnu količinu, deo smo kupili od njih. Cena im je između 26.000 i 40.000 evra”, rekao je Vučić.

„Maske dajemo apotekama po nižim cenama od nabavne“

On je naveo da ćemo sledeće nedelje imati 20 miliona hiruških maski. Proizvodi ih nekoliko fabrika.

“Dajemo im beogradskim apotekama po nižoj ceni, nego što smo ih nabavili, a njih ograničili po kojoj ceni mogu da ih prodaju”, istakao je on.

Vučić je naveo da 90 odsto opreme i sredstava koji su nam sada potrebni stiže iz Kine.

“Ja znam da Kina svima pomaže, ali Kina mnogo voli Srbiju, pošto znam brojeve i za jedne i za druge”, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao da veruje da ako budemo dovoljno disciplinovani da možemo da se izvučemo sa najmanje teškim pozicijama.

„Izaći ćemo visoko i početi da se bijemo protiv virusa, da probamo da pobedimo u što kraćem vremenskom periodu.“, dodao je Vučić.

Aleksandar Vučić i Ana Brnabić sastali su se danas sa stručnjacima iz Kine, koji pomažu Srbiji u borbi protiv koronavirusa. Na sastanku su bili i članovi oba krizna štaba – za suzbijanje novog korona virusa, koji predvodi premijerka Brnabić, kao i za otklanjanje posledica po privredu, na čijem čelu je predsednik Vučić.

Grupa kineskih stručnjaka u subotu je došla iz Kine kako bi Srbiji pomogla u borbi sa koronavirusom.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram