Miroslav Lajčak i Aleksandar Vučić Foto:/ DRAGAN KUJUNDŽIĆ/bs

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je večeras, nakon sastanka sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom u Beogradu, da Srbija očekuje nastavak procesa dijaloga sa Prištinom u najkraćem vremenskom roku, i da je moguće da to bude već u julu. Lajčak je poručio da, kao posrednik, nije tu da bilo koga prisiljava na dogovor koji ne žele, već da pomogne da se postigne održivo rešenje prihvatljivo za "sve strane".

Vučić je izjavio da, u skladu s odlukom Generalne skupštine UN, u potpunosti podržava dijalog Beograda i Prištine pod okriljem EU i da se opredeljenost Srbije ka evropskoj budućnosti ne može odvajati od evropskog pokroviteljstva u tim razgovorima.

Sve teme o kojima se razgovara su veoma bolne, ma kako težili kompromisnim rešenjima i nikada ne mogu biti laka i jednostavna za našu Srbiju, rekao je Vučić.

„Shvatamo da Lajčak svojim autoritetom, znanjem, posvećenošću može da garantuje objektivnost i nepristranstnost u tom procesu“, rekao je i dodao da Lajčak odlučuje o datumu nastavku dijaloga.

On je ocenio da nijedno rešenje ne može da bude lako za Srbiju i da kada krenu razgovori neće biti lakih pitanja, da će obezbediti budućnost svim građanima Srbije, zaštitu spomenika Srpske pravoslavne crkve i zaštitu srpskog naroda na Kosovu.

On je istakao da Srbija u razgovore ulazi u dobroj veri, ali da to očekuje i od druge strane, a ne samo da Priština isporučuje svoje zahteve.

Vučić je rekao da želi da razgovara i o formiranju Zajednice srpskih opština i izrazio nadu da će se postići kompromis.

Naglasio je da naredna Vlada Srbije mora da se posveti daljim evrointegracijama.

On je ponovio da sutra ide u Moskvu, zatim u Vašington i u Sloveniju na proces Brdo – Brioni, a nije isključio mogućnost da se u Briselu nađe između poseta Moskvi i Vašingtonu.

Lajčak:Nikoga neću prisiljavati na dogovor koji ne želi

Lajčak je u Beogradu, gde boravi prvi put kao posrednik EU, a posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vucicćem, rekao da je lično spreman da se nastavi dijalog pod okriljem EU, bez odlaganja.

Kaže da je tu da pomogne da obe strane rade na postizanju sporazuma koji će normalizovati odnose i rešiti sve postojeće probleme i koji će biti održiv i prihvatljiv za region i članice EU.

„Kao posrednik u dijalogu nisam ovde da bilo koga prisiljavam na dogovor koji ne žele, nego da pomognem da se postigne rešenje i sporazum koji je prihvatljiv za obe strane“, rekao je Lajčak koji je čestitao Vučiću na izbornoj pobedi.

I Lajčak je rekao da veruje da se dijalog može nastaviti već u julu, podsećajući da je mesto Srbije u Evropi i da to u velikoj meri zavisi od rešavanja pitanja sa Prištinom.

„Srbija je deo Evrope. Vaši problemi su naši. Ali znate da je vas put povezan sa dijalogom“, poručio je Lajčak i dodao da želi da Srbija napreduje u dijalogu.

Ponovo je ukazao na važnost dijaloga i rekao da je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem razgovarao o očekivanjima.

Upitan da prokomentariše to što u ovoj fazi SAD nude neka ekonomska rešenja kako bi se prilbižili stavovi dve strane i da li postoji mogućnost da i EU kroz neke ekonomske olakšice i ekonomsku podršku približi stavove Beograda i Prištine, Lajčak je rekao:

„To uključuje, naravno, i ekonomska pitanja i regionalna pitanja, ali i čitav niz drugih pitanja o kojima sam razgovarao sa Vučićem“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare