Foto: EPA-EFE/DJORDJE SAVIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Srpski član predsedništva BIH Milorad Dodik razgovarali su danas u Beogradu, a predsednik Srbije je posle sastanka ukazao da je Srbija na različite načine pomogla Republici Srpkoj od početka krize izazvane virusom korona, a u naredna dva, tri dana uputiće joj još značajniju pomoć - maske, rukavice i respiratore.

„Razgovarali smo o odnosima Srbije i BIH, Srbije i RS, onoliko koliko je bilo moguće, naročito u nastanku krize izazvane pandemijom virusa korona“, preneo je Vučić nakon sastanka sa Miloradom Dodikom.

Predsednik je ukazao da je Srbija pomogla Srpskoj na različite načine u ovoj krizi, podsećajući da je naša zemlja od početka dozvoljavala izvoz deficitarne robe na teritoriju RS i BiH.

„Pružili smo značajnu podršku, poslali medicinske aparate i zaštitnu opremu u RS. Uputićemo još značajniju podršku u dva tri dana, to će biti stotine hiljada zaštitnih rukavica, maski i novi respiratori“, rekao je Vučić.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik zahvalio je na pomoći i istakao da RS to ne bi mogla da nabavi sama.

On je na konferenciji za novinare rekao da je predsedniku Srbije preneo probleme i mere koje preduzima RS i Vučićem i istakao da su se oko toga usaglasili.

Dodik je naveo da je zatražio i dodatnu pomoć, respiratore i drugu pomoć, jer je otežan sistem nabavki i naveo da je to odobreno i da RS sama bez pomoći ne bi mogla da održi svoj zdravstveni sistem.

Dodik: Bez pomoći Srbije sve bi bilo teže

On je ocenio da je RS u pogledu epidemije donela dobre mere, od zatvaranja škola, ugostiteljskih objekata, do karantina na granici i ocenio da su dale rezultate, ali i da se sa restriktivnim merama mora nastaviti i da se rezultati ne smeju ugroziti.

Ponovio je i da bi bez pomoći Srbije sve to bilo mnogo teže. Dodik je rekao i da je Srbija napravila progam pomći privredi i da će i RS pokušati da olakša svom privrednom sektoru.

„Naše mogućnosti vezane su za budžet RS i za pomoć MMF. Srbija bolje stoji, ali mi ćemo učiniti sve da očuvamo zaposlenost u RS“, rekao je Dodik.

On je naveo i da imaju razumevanje poslodavaca, jer je za mesec i po otpušteno samo 800 radnika od kojih je 500 bilo na određeno vreme.

„Poslodavci su razumno postupali, i prihvatili da zajedno kreiramo mere za zaposlenost, koje se odnose na to da se jednom broju radnika plate doprinosi za april i zagarntovane zarade od 520 KM“, rekao je Dodik.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar