Aleksandar Vučić
Foto: Nemanja Jovanovic/Nova.rs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u razgovoru sa premijerima Mađarske i Slovenije da nije samo regionu potrebna Evropa, već da su i Evropi potrebni barem neki sa Zapadnog Balkana.

Vučić, Viktor Orban i Janez Janša razgovarali su o pretnji regionalnim sukobima i potrebi da se ponovo uspostavi ravnoteža snaga u Evropi posle Bregzita i krize izazvane pandemijom na onlajn konferenciji u organizaciji tink-tenka Fondacija za građansku Mađarsku održanoj juče.

Predsednik Srbije upozorio je na regionalne tenzije i rekao da se i Кosovo i Srbija, s obzirom da odnosi Prištine i Beograda i dalje nisu dobri, suočavaju sa sve većim pritiskom sa Zapada da ponovo otvore pregovore nakon niza diplomatskih akcija, preneo je EURACTIV.com.

Vučić se danas u Parizu sastaje sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom koji će sutra sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel biti domaćin, uz EU, video samita Srbije i Кosova.

Predsednik Srbije je u debati izrazio podršku daljoj evropskoj integraciji u odbrani rekavši da će „u budućnosti Srbija biti spremna da bude podrška i deo veće ujedinjene evropske vojne snage nego ranije“.

„Mislim da Evropa mora da razume šta se desilo posle Bregzita, da nismo samo mi oni kojima treba Evropa već da su i Evropi potrebni barem neki od nas sa Zapadnog Balkana“, rekao je Vučić.

Pitanje Bregzita bilo je jedna od glavnih tema slovenačkog premijera Janeza Janše koji je rekao da je izlazak Britanije iz EU „strateška katastrofa“.

Janša je kao najveću ideološku pretnju EU identifikovao „kulturni marksizam“.

„Da bi se kreirao novi svet morate da razmontirate naciju, porodicu, privatnu svojinu, privatne škole i religiju i to se sada dešava. To je kulturni marksizam i ta masovna ofanziva se odvija kroz masovne medije, univerzitete, industriju kulture, neke multinacionalne institucije i političke partije“, rekao je slovenački premijer.

Na promenu ravnoteže snaga u Evropi sa Bregzitom ukazao je i mađarski premijer Viktor Orban koji je rekao i da zapadne članice ne treba da onima sa istoka govore kako da upravljaju svojim zemljama, kao ni obrnuto.

Takođe Zapad ne treba da govori međunarodnim partnerima EU, uključujući Кinu, Rusiju, Tursku, Izrael i SAD, „kako da vode svoje zemlje“.

„Ponovo moramo da naučimo da tolerišemo naše razlike i mi iz centrale Evrope ne treba da pričamo Zapadnjacima kako oni da upravljaju svojim zemljama“, rekao je Orban.

„Ako smo spremni da prihvatimo te razlike, čak i u pogledu vizije za budućnost, uspećemo da živimo zajedno i da zadržimo Uniju kao celinu“, istakao je mađarski premijer.

Organizator je ocenio da je debata bila „bez beskorisne političke korektnosti, bez tabua, potpuno necenzurisana“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare