Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić je jutros u telefonskom razgovoru sa Specijalnom izaslanikom Evropske unije (EU) za dijalog Beograd i Prištine Miroslavom Lajčakom ponovio da je "Srbija posvećena održavanju stabilnosti na Zapadnom Balkanu i da će nastaviti da vodi politiku mira i saradnje".

Lajčak je rekao da će „neumorno raditi na tome da dođe do napretka u dijalogu Beograda i Prištine, kao i da će sa predsednikom Vučićem sresti čim prođe zdravstvena kriza izazvana koronavirusom“, navedeno je u saopštenju Službe za saradnju sa medijima.

Vučić je Lajčaku čestitao stupanj na dužnost i izrazio uverenje da će on, „kao dobar poznavalac situacije i odnosa u regionu, tu dužnost obavljati odgovorno i nepristrasno“.

Lajčak je „pohvalio napore koje predsednik Vučić i Vlada Srbije preduzimaju na sprečavanju širenja zaraze i ponovio da će EU pomoći Srbiji, kao zemlji kandidatu za članstvo, ne samo novcem za hitne potrebe u borbi protiv zarazne bolesti, nego i dugoročnom podrškom društvenom i ekonomskom oporavku posle pandemije“, kaže se u saopštenju.

Predsednik Vučić je, kako se navodi u saopštenju, „zahvalio na pomoći Evropske unije i rekao da su u krizama poput ove neophodne saradnja i koordinacija mera između Zapadnog Balkana i Evropske unije, ali i u samom regionu“.

On je dodao da je zabrinut zbog širenja virusa na Кosovu Metohiji i „izrazio odlučnost Srbije da pomogne srpskoj zajednici na КiM, kao i spremnost na saradnju sa Albancima i zajednički rad sa predstavnicima privremenih institucija Prištimne u zaustavljanju kovid-19“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram