Foto: Vesna Lalić

Nije važno ko će biti deo nove vlade kad je jasno da nijedna njena odluka ne može da prođe bez odobrenja Aleksandra Vučića, koji će sa Andrićevog venca šefovati njom, smatraju sagovornici Nova.rs

Vlada Srbije biće formirana za dva do tri meseca, iako naprednjaci imaju aposlutnu većinu i to mogu da učine znatno ranije. O kadrovskim rešenjima novog kabineta u Nemanjinoj 11 već se govorilo, u nagađanja su uključene i kladionice, međutim, sastav nove Vlade više je kozmetičko rešenje, i kako ističe politikolog Vuk Velebit, sastav nove vlade neće promeniti njeno delovanje i rad.

„Vučiću će biti najbitnije da ima lojalne ljude na određenim pozicijama. Ova zdravstvena kriza je pokazala sve probleme u funkcionisanju sistema kad su na njegovom čelu nekompetentni i nesposobni ljudi za te pozicije. Ne očekujem promenu u načinu delovanja nove vlade u odnosu na odlazeću, više mi se čini da ćemo imati kontinuitet dokazane nekompetentnosti“, smatra Velebit i dodaje da su glavni kandidati za mesto premijera Ana Brnabić i aktuelni ministar finansija Siniša Mali.

„Njihov stvarni šef je Aleksandar Vučić i nema dileme da će on o svemu odlučivati. Samo je pitanje da li će budući premijer biti više ili manje sposobna osoba, odnosno koliko će Vučić morati da se bavi svakim problemom Vlade. Utisak mi je da se predsednik bolje razume sa Malim u odnosu na Anu Brnabić“, ističe Velebit.

Za direktora Centra za praktičnu politiku Dragana Popovića, apsolutno nema dileme da će Vlada Srbije „svirati po taktovima“ sa Andrićevog venca. Kako kaže, kadrovska rešenja u novoj vladi nemaju nikakav značaj, jer državom od 2012. godine upravlja isključivo jedan čovek – Aleksandar Vučić.

„Moć se seli za funkcijom koju on obavlja. Uostalom, premijerka Ana Brnabić i ne krije da joj je on šef, što je otvoreno kršenje ustavnih normi i urušavanje pravnog poretka Srbije. Piramidalni model vlasti, gde je jedan čovek na vrhu i odlučuje o svemu, ne dopušta nikakvu inicijativu ili autonomiju bilo koje institucije.Potpuno je nevažno ko će voditi koje ministartvo, niti je bitno ko će biti novi premijer, jer će to svakako biti samo na papiru. Aleksandar Vučić je i predsednik i premijer i neposredni šef svakog ministarstva u zemlji“, objašnjava Popović.

Nova vlada kad se broj zaraženih koronom smanji

Popović napominje da tokom formiranja vlade, Vučić igra „unutrašnju političku igru sa svojim ljudima“, te da gleda da „namiri različite klanove i interesne grupe“.
„Jedne kažnjava, druge nagrađuje. Zbog toga svaki put formiranje vlade traje relativno dugo i kroz provladine medije kolaju raznorazne glasine i lažne vesti o mogućim ministrima“, rekao je on.

S druge strane, Velebit smatra da će Srbija novu vladu dobiti tek pošto se primiri kriza sa epidemijom koronavirusa.

„Mislim da je ideja da ova Vlada završi priču o krizi, odnosno da se pandemija ponovo suzbije na minimalne brojke pa da se tek onda formira nova Vlada“, zaključuje Velebit.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare