Foto:EPA/ĐORĐE SAVIĆ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić po treći put je najavio odlazak sa mesta prvog čoveka SNS, što će se, prema mišljenju analitičara Cvijetina Milivojevića, ovog puta zaista i desiti.

„Uskoro će organi stranke, pa ću biti samo predsednik građana“, najavio je sinoć Vučić.

Ovo je, naime, treći put da predsednik Srbije kaže da će se povući sa čela stranke i tako naprednjake ostaviti da se sami bore za svaki glas. Kako kaže politički analitičar Cvijetin Milivojević, Vučić je prvi put tako nešto izjavio 2017. godine, uoči predsedničkih izbora.

„Sledeći put je ostavku na mesto predsednika SNS najavio u maju ove godine, pa smo očekivali da se to desi oko Vidovdana i treći put smo imali prilike da ga čujemo sinoć. Ovog puta sam siguran da će to i da uradi, zaista mu verujem da će prestati da zloupotrebljava svoje ime kako bi njegova stranka pobedila na svim izborima na koje izađe. Ovo je za njega trenutno jedini izlaz iz situacije u koju se sam doveo. Njegova stranka je uspela, naime, da izvede neverovatnu stvar, da organizuje i sprovede izbore i izborne rezultate, koji osim što su nelegalni, sada su i nelegitimni“, navodi Milivojević za Nova.rs.

Kako objašnjava, izbori su nelegitimni jer su održani 18 dana nakon što je prethodnom sazivu Skupštine prestao da važi mandat.

„Izbori se moraju održati u zakonski predviđenom okviru, a to znači da Skupština, a samim tim i Vlada Srbije, ne mogu biti legitimni ni dana, ni sata duže od četiri godine. Ovoj Skupštini, a samim tim i Vladi mandat je zvanično istekao 3. juna, tako da mi sad nemamo čak ni tehničku Vladu, jer izbori nisu održani na vreme. Samim tim predsednica Vlade Ana Brnabić i predsednica Skupštine Maja Gojković trenutno se lažno predstavljaju, a Vučić to najbolje zna“, tvrdi Milivojević.

Predsednik Srbije, kako navodi Milivojević, vrlo dobro zna da jedino on od svih organa vlasti, trenutno ima legitimitet.

„Zato je spreman na povlačenje sa mesta predsednika stranke i da igra na jedinu kartu koja mu je preostala, da se predstavlja samo i isključivo kao predsednik građana. Njegov apel na jedinstvo u borbi protiv korone i sve mere koje će tim povodom preduzeti, opravdane su i urodiće plodom samo ako se predstavlja kao predsednik Srbije ne i predsednik SNS“.

Milivojević dodaje da Vučić uveliko krši Ustav, jer pored državne ima još jednu javnu funkciju.

“ Ustavni sud može to da tumači kako hoće, ali ne može se u isto vreme obavljati funkcija predsednika Srbije i predsednika SNS. Oni kažu da rukovođenje strankom nije javna funkcija, ali kako to molim vas nije. Pa SNS broji oko 700.000 članova, ako biti njihov predsednik nije javna funkcija, ja ne znam šta onda jeste“ objašnjava analitičar i dodaje da Vučić zna da su izbori bili nelegitimni kao i da će takva biti i buduća Skupština, te da mu je ovo jedini način da se ogradi.

„Svestan je da su ovo oktroisani izbori, koje je on kao vladar podario narodu, a i buduća Skupština će biti oktroisana, jer će on tom narodu podariti nekakve poslanike. Sve je lažno, a on će odlaskom sa mesta predsednika SNS, ostati na jedinoj legitimnoj poziciji koja trenutno postoji u zemlji, na mestu predsednika Srbije“, zaključuje Milivojević. 

Borite se sami

Milivojević ocenjuje da se ništa fatalno neće desiti SNS, nakon što Vučić ode sa njihovog čela.

„Ali oni fatalno razmišljaju,  jer se ubuduće neće moći skrivati iza Vučićevog imena i moraće sami da se izbore za svaki glas, na svakim sledećim izborima. To znači da neće moći da osvoje ovoliki broj glasova, te da će morati da dele vlast i funkcije sa još nekim strankma. A to nije u svesti naprednjaka, jer je to jedna čisto interesna struktura.“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare