Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Skupština Srbije održala je danas prvu sednicu u novom sastavu. Tom prilikom 250 poslanika je položilo zakletve, obećavši da će predano obavljati svoje dužnosti. Među onima koji su danas stupili u skupštinsku salu, po prvi put nije bilo predstavnika opozicije, makar ne onih koji bi to zaista bili i koji bi svojim delovanjem to potvrdili.

Možda će u narednom periodu Socijalistička partija Srbije ili Šapićev SPAS statirati kao opozicija, u zavisnosti od toga kakve im karte budu dodeljene, ali suštinski u srpskom parlamentu neće biti onih koji će se otvoreno suprostavljati vlasti, i otvoreno kritikovati loše poteze onih koji upravljaju našim životima.

PROČITAJTE JOŠ...

U takvom ambijentu protekla je i atmosfera konstitivne sednice Skupštine Srbije. Iza ograde, koja je delila političare i okupljene demonstrante, deo ljudi, predvođen bivšim poslanikom Sašom Radulovićem, protestovao je protiv, kako kažu, “nelegitimno izabranih poslanika”.

Kasnije im se pridružio i raspop Antonije Davidović, koji je svoj standardni repertoar prozivanja “šiptara, NATO političara i medija”, obogatio jajima C klase sa kojima je počastio one koji su se kretali crvenim skupštinskim tepihom.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

A iza vrata druga priča: novopečeni poslanici i starosedeoci, ruku pod ruku, razmenjivali su osmehe i slatke reči, a utisak da je nekada tu postojala nekakva opozicija, uopšte se nije mogao naslutiti.

Hol, koji je nekad bio izvor debate, prerastao je u modnu pistu na kojoj su se smenjivali političari željni poziranja i pažnje. Doterani, neki čak i u narodnoj nošnji, deo poslanika strpljivo je čekao svoj red za fotografisanje na mestu predviđenom za govornicu, odakle su se nekad mogle čuti priče o „Jovanjici“, trgovcu oružja iz redova SNS, Slobodanu Tešiću, Krušiku, aferi „Pančićev vrh“ i brojnim drugim skandalima vlasti.

Harmoniju su samo, s vremena na vreme, prekidali zvukovi pištaljki i povici “lopovi“, što je ujedno bilo i jedino podsećanje na neka “stara vremena” kad su predstavnici opozicije zaista postojali u srpskom parlamentu.

Ono što je bilo zajedničko svim poslanicima novog saziva Skupštine, bilo da je reč o onima iz vlasti ili onima moguće “opozicije”, jeste to što su i jedni i drugi okupljene ispred parlamenta posmatrali kao grupu “čudnih ljudi” i kao svoje političke protivnike.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Njihovim protivnicima, kao i onima koji se danas nisu našli ispred parlamenta, a koju su u prethodnom periodu zagovarali ideju bojkota, ostaje samo ograda kod platoa ispred Skupštine – dalje od toga neće moći. Jedni će dovikivati, bacati jaja, igrati se sa paintbol puškama, drugi će mirno protestovati, dobacivati i osporaviti legitimitet onih koji se nalaze iza ograde.

Ipak, čini se da će narednih pet godina upravo ta ograda biti granica koja će odvajati vlast i opoziciju. U Skupštini će se, međutim, slušati neka druga priča.

 

 

****

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare