Foto: BETAPHOTO/EMIL VAŠ/EV/Nemanja Jovanović/Medija centar Beograd

Lideri najuticajnijih stranaka unutar Saveza za Srbiju i Pokreta slobodnih građana nisu se ogradili od poslednjeg skanadaloznog istupa lidera Dveri Boška Obradovića, koji je danas pozvao na puč i izolovanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića zbog migrantske politike koju vodi Srbija. Sagovornici portala Nova.rs navode da izjavu Obradovića vide kao “provokaciju” i kampanju, ali i kao način za njegovo isključenje iz SzS.

Boško Obradović danas je pozvao vojsku i policiju da u preuzmu vlast u Srbiji i zaštite granice od migranata, a da, kako je rekao, predsednik Srbije Aleksandar Vučić bude izlovan, jer je, po njegovim rečima, postao bezbednosna pretnja zbog politike koju vodi prema migrantima.

Nakon ovakve izjave lidera Dveri, novinari portala Nova.rs kontaktirali su Dragana Đilasa, predsednika Stranke slobode i pravde i Zorana Lutovca, lidera Demokratske stranke, ali oni nisu odgovarali na naše pozive i poruke. Takođe, pozvali smo Vuka Jeremića, predsednika Narodne stranke, ali nam je rečeno da je on na putu.

Ni lider Pokreta slobodnih građana Sergej Trifunović nije imao šta da kaže na opasnu poruku koju je uputio Obradović.

„Nemam nikakav komentar“, rekao je Trifunović u kratkom razgovoru za Nova.rs.

Jedina iz redova SzS koja je komentarisala izjavu Obradovića bila je Sanda Rašković Ivić, potpredsednica NS. Ona je za Nova.rs rekla da ne može da se složi sa navodima predsednika Dveri.

„Migranti su problem sami sebi, jer beže iz ratom i bedom zahvaćenih područja. Svi manipulišu njima. Niko od njih neće ostati u Srbiji, jer ni oni u ovakvoj zemlji ne žele da žive. Ako nešto treba da preduzmemo, onda je to da se izborimo za bolji život i da vidimo kako ćemo primati migrante koji dolaze u našu zemlju“, rekla je Rašković Ivić za Nova.rs.

Čupić: Obradović ovako ruši opoziciju

Antimigrantske poruke lider Dveri je i ranije upućivao, ali je poslednja svakako najopasnija. Čedomir Čupić, profesor na Fakultetu političkih nauka, Obradovićev poziv na puč vidi kao „ishitren“ i „neodmeren“, a posebno imajući u vidu činjenicu da je reč o lideru stranke koja je članica Saveza za Srbiju i koja je između ostalog objavila bojkot izbora.

„Nijedan lider opozicije koji kreće u bojkot izbora ne bi trebalo da nameće bilo koju temu, osim one koja je vezana za bojkot. To znači da ono na šta bi trebalo da upozorava građane jeste da se ispune uslovi za slobodne i fer izbore, da insistira na vladavini prava, da poziva zaposlene u državnim institucijama da ne dozvole da bilo koje nezakonite radnje onih koji su na čelu tih institucija, da sve zloupotrebe javno saopšte…“, kaže između ostalog Čupić za Nova.rs.

On dodaje da onim što je vezano za državnu politiku Obradović treba da iznosi kada budu stvoreni uslovi za fer izbore, u predizbornoj kampanji.

„Obradović ovako ruši opoziciju. Ovo je način da sebe isključi iz Saveza za Srbiju. To je, zapravo, predizborna kampanja, a ne bojkot. To ne treba da se toleriše“, smatra Čupić.

Upitan kako se poziv predsednika Dveri može odraziti na odnos građana prema migrantima, kojima su već pretile „narodne patrole“ po ulicama Beograda, Čupić kaže da time treba da se bavi policija.

Psiholog Žarko Trebješanin navodi za Nova.rs da poziv Obradovića na puč shvata kao „neku vrstu provokacije“.

„Očigledno je da ne može ništa da uradi, a njegova izjava privuće medijsku pažnju“, kratko je rekao Trebješanin.

Mihajlović: Nedopustivi pozivi Obradovića

Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović rekla je danas da zahtev Boška Obradovića da se u Srbiji dogodi državni udar neće proći, ali da to samo pokazuje da je reč o političarima koji su u stanju i državu da žrtvuju samo da bi se dokopali vlasti.

„Posle upadanja u institucije, provociranja nasilja i raznih performansa, lider Dveri Boško Obradović došao je na novu ideju kako da dođe na vlast bez izbora, i to tako što će pozvati na državni udar. To samo pokazuje o kakvim političarima je reč, onima koji bi žrtvovali i samu državu, samo ako bi im to dalo šansu da dođu na vlast, jer im je jasno da ih građani ne žele“, prenosi Tanjug izjavu Mihajlovićeve, koja je dodala da Obradović nastavlja sa “bestidnom politikom plašenja građana Srbije izbeglicama”.