Podeli:
Zgrada vlade u Prištini Foto: EPA-EFE/PETRIT PRENAJ

Vlada Kosova pozdravila je danas zajedničko pismo ministara spoljnih poslova Nemačke i Francuske o obnavljanju dijaloga između Srbije i Kosova i istakla da je spremna da ga vodi, prenosi RTK.

Portparol vlade Perparim Krieziju rekao je za Kosova pres da je premijer Aljbin Kurti spreman da vodi dijalog sa Srbijom, s tim što smatra da to treba da bude proces koji vodi ka sporazumu.

“Slažemo se sa sadržajem pisma dvojice ministara, naročito da proces dijaloga treba da bude dobro pripremljen i da ga treba graditi na principima”, rekao je Krieziju.

On je istakao da dijalog treba nastaviti kada obe strane izraze spremnost za to, dodavši da je na Kosovu vlada odlazeća, a da u Srbiji slede izbori, i da to vreme treba maksimalno iskoristiti za pripreme.

Poziv na nastavak dijaloga nemačkog ministra spoljnih poslova Hajko Masa i njegovog francuskog kolege Žan-Iv le Drijana smatra pozitivnim i politički analitičar Mazljum Baraliju, koji ističe da se nikako ne sme zanemariti
presudna uloga EU u procesu dijaloga.

“Za nas je vrlo pozitivno što ti ljudi žele u ovom trenutku da budu uključeni proces, iako dijalog ne bi trebalo da počne užurbano i bez pripreme, već ga treba dobro pripremiti sa zajedničkom platformom”, kaže Baraliju, prenosi Kosovo onlajn.

Komentari

Vaš komentar