Foto: Printscreen/Twitter/karpandza

Aktivisti Srpske napredne stranke su, kako prenose na društvenim mrežama građani, tokom poslepodneva obilazili blokove na Novom Beogradu noseći spiskove. Građani koji su ih primetili pretpostavili su da su došli da provere ko još nije izašao na glasanje.

Međutim na pitanja kakvi su to spiskovi, da li je reč o spiskovima građana koji nisu glasali i zašto uznemiravaju građane,  počeli su da beže i da kriju lice.

Stanovnici više gradova Srbije požalili su se da su ih tokom dana pozivali aktivisti jedne stranke na vlasti i vršili pritisak da glasaju za njihovu izbornu listu, a pojedine su zvali aktivisti vladajuće stranke.

„Telefonom me je pozvao muški glas i pitao da li sam izašla na biralište i gde glasam. Iznenadila sam se, jer takvu drskost nisam očekivala“, ispričala je medijima jedna stanovnica Vranja.

Dodala je da „pozivari koji su se sami identifikovali nisu stali na tim pitanjima“.

I organizacija Crta je potvrdila da su u izbornom danu i u kampanji dominirali pokušaji uticanja na birače putem zvanja telefonom.

„Imali smo sada prvi put u kampanji pokušaj da se telefonskim putem dođe do svih građana Srbije. To je anketa koja pokušava da promeni vaše mišljenje pre nego da vas pita za mišljenje“, rekao je  Vujo Ilić u specijalnoj Fejsbuk emisiji Nezavisnog društva novinara Vojvodine „Cenzus“.

Najnovije rezultate izbora pratite u našem blogu uživo.

Reakcije pratite u posebnom tekstu.

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare