Saša Radulović, DJB, protest, Skupština Srbije
Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Oko 200 građana okupilo se večeras ispred Skupštine Srbije na poziv pokreta "Dosta je bilo" u znak protesta protiv konstituisanja novog saziva parlamenta, koje je zakazano za sutra, a za šta je DJB najavio blokadu.

Ispred Skupštine Srbije stigao je predsednik Pokreta „Dosta je bilo“ Saša Radulović, a tu su i potpredsednici Hana Adrović i Vojin Biljić.

Saša Radulović, DJB, protest, Skupština Srbije
Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

„Okupili smo se zato što je vlast falsifikovala ove izbore. Nije im bilo dovoljno što imaju nesređene biračke spiskove, što zastrašuju ljude, kupuju glasove,  nego su morali i da falsifikuju zapisnike sa biračkih mesta. DJB je uspeo da kontroliše izbore na četvrtini biračkih mesta i to je bilo dovoljno da ih uhvatimo u falsifikovanju izbora i zapisnika“, rekao je Radulović okupljenim  građanima.

Podneli smo 2.700 prigovora i utvrdili da sadržaj džakova sa biračkih mesta ne odgovara sadržaju zapisnika, dodao je on, navodeći nekoliko primera nepravilnosti koje je DJB pronašao.

„Krađa je bila velika i nas su pokrali ali ovo večeras nema veze sa nama, pokrali su izbore, a kada vam pokradu izbore oteli su vam narodnu suverenost, ukrali su vladavinu prava, ukrali su demokratiju. Ako dozvolimo da ovo prođe narod ne bira, a narod mora da bira“, naglasio je Radulović.

Saša Radulović, DJB, protest, Skupština Srbije
Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

EU u svemu podržava ovu vlast, uništava privredu, favorizuje globalne kompanije dok nam deca odlaze, a jedan od razloga za to je krađa izbora“, rekao je on, dodajući da je DJB pokazao da „možemo da zaustavimo krađu“.

On je naglasio da mediji o ovome ćute, cela opozicija ćuti „kao da su se dogovorili da Vučić dobije falsifikovanu skupštinu sa tročetvrtinskom većinom“.

Kako je istakao plaši se da je konačan cilj izdaja države kada je u pitanju priznavanje nezavisnosti Kosova, a da se Srbija nalazi na stranputici koja se zove „EU nema alternativu“.

Dodao je da će nastaviti pravnu borbu pred Ustavnim sudom.

„Ovi izbori moraju pasti“, rekao je Radulović.

Zahtev ovog protesta nije da vlast podnese ostavku, zahtev je da oborimo falsifikovane izbore, jer kada oborimo falsifikovane izbore oni gube skupštinu, gube vladu. Taj jedan zahtev vodi ka normalnoj Srbiji u kojoj su naša deca privilegovana, rekao je on.

„Zato je važna demokratija, važni su izbori i zato je važno da na njih izađete jer tako štitite nacionalne interese i  vladavinu prava. Nismo ovde da obaramo vlast na ulici, nju ćemo oboriti na izborima“, rekao je lider DJB.

Saša Radulović, DJB, protest, Skupština Srbije
Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Radulović je podsetio da je za sutra najavljena sednica, kako kaže, falsifikovane skupštine.

„To nije više Narodna skupština, poslanici koje hoće da promovišu nećemo zvati narodnim nego faslifikovanim poslanicima“, rekao je on i pozvao građane da se sutra u 9 sati u što većem broju okupe ispred Skupštine Srbije.

U zavisnosti od toga koliko nas bude blokiraćemo ili ne skupštinu, rekao je lider DJB.

„Od broja okupljenih videćemo koliko ćemo biti uspešni. Ako nas ne bude mnogo poslaćemo poruku novim poslanicima, a ako nas bude mnogo neće moći da uđu, kao lopovi će da se uvuku u skupštinu, a to i jesu jer su ukrali narodnu volju“, poručio je Radulović.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Saobraćaj ispred skupštine je obustavljen u obe trake od Trga Nikole Pašia do Takovske.

DJB, protest, Skupština Srbije
Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Okupljeni zvižde u pištaljke i nose transparente „Zahtev je jedan – obaranje falsifikovanih izbora. Oboreni izbori  jednako oborena vlast“ i „Lažnim zapisnicima do apsolutne vlasti ? Neće proći. Izbori su pali“.

DJB, protest, Skupština Srbije
Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Neki od pristalica nose majice sa logom „Dosta je bilo“.

Ovaj protest je, kako je ranije najavio DJB, uvod u blokadu Skupštine Srbije za vreme konstituisanja falsifikovanog parlamenta.

„Cilj nenasilne blokade je da svojim prisustvom blokiramo falsifikovane poslanike da konstituišu falsifikovanu skupštinu u domu Narodne skupštine“, naveli su  ranije iz DJB.

Ako se skupština ne konstituiše, pada vlast, kazali su iz DJB.

Podsetimo, prva sednica Skupštine Srbije sazvana je za sutra u 10 časova, a na dnevnom redu se nalazi potvrđivanje mandata poslanika, izbor predsednika, potpredsednika i generalnog sekretara Skupštine, kao i izbor članova parlamentarnih radnih tela.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare