Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Predstavnici Saveza za Srbiju danas su ispred Republičke izborne komisije poručili da niko od članica SzS neće učestvovati na predstojećim parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima. Janko Veselinović, predsedavajući Saveza, naveo je da će oni danas podneti inicijativu za ocenu ustavnosti nedavno izmenjenog Zakona o izboru narodnih poslanika, koji je, kako je naveo, donet u vreme kada je raspuštena Narodna skupština i usred izbornog procesa.

„Mi smo danas ispred RIK-a sa razlogom da ukažemo na sve nezakonitosti i nepoštovanje Ustava, na koje će ljudi koji sede u RIK- u po svemu sudeći biti spremni da učestvuju. Oni će, ukoliko ne budu poštovali Ustav i zakon, biti samo računovođe izborne kraže i lažnih izbora Aleksandra Vučića“, naveo je Janko Veselinović.

On je rekao da je SzS jedinstven u odluci da bojkotuju predstojeće izbore, a ispred RIK-a bili su svi lideri stranaka te koalicije, osim Boška Obradovića, koji štrajkuje glađu. Umesto njega na konferenciju SzS došao je poslanik Dveri Dragan Vesović.

Veselinović je podsetio da je 10. maja u Skupštini Srbije, koja je raspuštena, i usred izbornog procesa, promenjen Zakon o izboru narodnih poslanika, koji sada predviđa da potpise za izborne liste mogu da overavaju i opštinski i gradski organi, a ne samo notari.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

„Skupština Srbije mogla je da funkcioniše u vreme vanrednog stanja, a kada je ono ukinuto, prešla je u status raspuštene Skupštine. Verujete da nijedna skupština na svetu nikada nije izmenila uslove izbora za vreme trajanja izbornih procesa. To vam je kao da se fudbalska utakmice do poluvremena igra po jednim pravilima, a posle po drugim. Takođe, pre raspisivanja izbora, izmenjen je isti zakon, kojim je smanjen cenzus na tri odsto. Danas podnosimo ustavnu inicijativu za ocenu ustavnosti zakona o izboru narodnih poslanika“, naveo je Veselinović i dodao da će se SzS obratiti svim međunarodnim institucijama, kao i Venecijanskoj komisiji.

On je ispred SzS pozvao sve građane da ne učestvuju na predstojećim izborima i da im se pridruže u bojkotu.

„Ne postoje ni minimalni uslovi za demokratske i slobodne izbore. U Srbiji postoji medijski mrak. Činjenica je da su nam oteli RTS i da se na nacionionalnim frekvencijama objavljuju propagandne poruke. Oni se nisu skidali sa nacionalnih frekvencija, vodili kampanju i doveli građane Srbije u situaciju da ih slušaju 35 dana“ naveo je Veselinović.

On je rekao da ne postoje ni minimalni zdravstveni i epidemiološki uslovi da bi građani izašli na izbore.

„Svako ko poziva na ove izbore ugrožava svoje ukućane, dedove, bake, roditelje…, jer ih poziva da učestvuju, ne sada u bugarskom votu, nego u koronavozu“, naveo je on.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar