Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Predstavnici Saveza za Srbiju održali su konferenciju za novinare ispred Ustavnog suda, nezadovoljni zbog odluke da odbaci njihovu inicijativu za ocenu ustavnosti odluke o proglašenju vanrednog stanja.

„Jutros smo dobili jedan sraman dokument u kome se mi kao podnosioci inicijative za ocenjivanje ustavnosti uvođenja vanrednog stanja navodimo kao ‘neki’. Nigde nema imena nijednog podnosioca, što znači da je odluka Ustavnog suda o odbacivanju inicijative za ocenu ustavnosti bila jedna paušalna politička odluka. I ono što smo tvrdili dan kada smo bili ispred Ustavnog suda, a što važi i za ostale institucije, ovo ovde nije ništa drugo nego mesni odbor Srpske napredne stranke“, kazao je Janko Veselinović.

Profesor Slobodan Samardžić, predsednik Državotvnornog pokreta kazao je da je Ustav prekršen da bi se tokom vanrednog stanja radilo šta se želi.

„Posledice ovakve odluke su zaista velike. U pitanju je uzurpacija nadležnosti Skupštine i to je Ustavni sud morao da utvrdi. Znači, trojka državnih funcionera je uzurpirala ovlašćenja Narodne skupštine da to učini… Kada se stvar nastavila posle 15. marta mi smo videli zašto je Ustav prekršen i zašto nema obrazloženja. On je prekršen da bi se u vreme policijskog časa raditi šta hoće“, rekao je Samardžić.