Suzana Vasiljevic
Suzana Vasiljević Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Savetnica za medije predsednika Srbije Suzana Vasiljević izjavila je da su rađeni testovi na koronavirus premijerki Ani Brnabić i njenim saradnicima, preneo je Tanjug. Ona je navela da bi danas mogle da budu saopštene nove mere za Beograd, Niš i Valjevo.

Ona je za Prvu TV dodala da misli da su rezultati negativni.

„Koliko ja znam, jedino je potvrđeno da je u kabinetu ministra Gorana Trivana ima zaraženih“, rekla je Vasiljević, prenosi sajt B92.

Vasiljević je najavila da bi nove mere za Beograd, Niš i Valjevo mogle biti saopštene uskoro i da se još ne zna kakve će biti.

Kako prenosi Fonet, Vasiljević je za televiziju Prva rekla da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče na sastanku kriznih štabova pitao lekare da li je potrebno zatvaranje ta tri grada i da su oni rekli da za sada to ne treba raditi i da situaciju ponovo treba razmotriti za 24 sata.

Vasiljević je istakla da mera izolacije celog grada podrazumeva da ne postoji transport između gradova i da ljudi ne mogu da izađu i uđu u grad, da se zaraza ne bi širila, ali da bi u tom trebalo da bude omogućeno snabdevanje hranom.

Ona je rekla da više nema resornih ministara, već da su svi resorni i zaduženi da pomognu Srbiji, jer Srbija mora da se bori skoro sama, jer nema solidarnosti, ali je naglasila važnost pomoći iz Kine i Norveške.

Upitana kojih se mera pridržava kabinet predsednika, Vasiljević je rekla da svi članovi kabineta pa i predsednik prolaze merenje temperature, dezinfekciju ruku, stavljanje maski i rukavica, a da su konferencije pomerene u Palatu „Srbija“ jer tamo može da se napravi dovoljan razmak među
ljudima.

Kako prenosi Fonet, ona je rekla da su novinari podeljeni u dve grupe i da su u jednoj televizije i novinske agencije, kojima se predsednik obraća po najvažnijim pitanjima, a da su u drugoj grupi novine i portali kojima će se predsednik obratiti kasnije i dodala da je država velikim medijskim kućama poslala i zaštitnu opremu.

Sukob na liniji SAD i EU dovele do pada vlade

Upitana o tome kako predsednik komentariše pad Vlade Kosova predvođene Aljbinom Kurtijem, Vasiljević je rekla da je predsednik to pomno pratio i da je očigledno došlo do sukoba linija SAD i Evropske unije, ali da je predsedniku „najbitnije da Srbija iz ovoga izađe zdrava i izgubi što
manje ljudi“.

Vasiljević je ocenila da je tokom pandemije korona virusa većina medija u Srbiji na visini zadatka i da je situacija sa medijima bolja nego u vreme poplava i da novinari proveravaju informacije koje dobiju preko društvenih mreža pre nego što nešto objave.

„Većina njih dosta dobro radi“, poručila je Vasiljević i dodala da mediji treba da prikazuju ljudima ono što se dešava u svetskim metropolama.

Ona je rekla da državni organi po nekoliko puta proveravaju informacije pre nego što ih daju medijima i da su predsednik, premijerka, oba krizna štaba i lekari doneli odluku da od prvog dana građani imaju sve podatke i da se ništa ne krije.