Foto: Zoran Lončarević

Jelisaveta Vasilić, članica Saveta za borbu protiv korupcije, izjavila je da se u poslednjih osam godina ništa nije značajno uradilo po pitanju korupcije u Srbiji, kao i da je ovo telo izradilo oko 40 izveštaja u kojima se navode primeri korupcije, "i to sistemske", ali da ništa nije urađeno tim povodom.

„Od pre osam godina, ništa se nije promenilo, možda nešto na gore. Mi smo postupili po strategiji, a ona je bila da Savet, kao savetodavni organ vlade, prati borbu protiv korupcije. Ministarstvo pravde je bilo odlučno da se bori protiv korupcije, kao i Agencija za borbu protiv korupcije. Za osam godina smo uradili oko 40 izveštaja gde smo konstatovali korupciju, i to veliku, sistemsku korupciju, u kojoj uvek učestvuju političari. Po svakom izveštaju dali smo najmanje po pet preporuka, i nijedna od njih nije izvršena“, navodi Vasilić za N1.

Dodaje da preporuke u vezi sa korupcijom nije davao samo Savet, već i još nekoliko međunarodnih organizacija.

„Kada je došlo do promene vlasti, mislili smo da će početi borba protiv korupcije, međutim, to se nije desilo“, kaže ona.

Konstatuje da je Srbija jedna od zemalja sa najvećom stopom korupcije, i ističe da u tome ide u prilog i izveštaj organizacije Fridom haus.

„Vi ne možete odvojiti korupciju, od demokratije, od vladavine prava, to je sve zajedno, i čini zajedno demokratiju. Po izveštaju vidite da smo išli unazad. Mi smo bili zemlja sa delimičnom demokratijom, sada smo svrstani među zemlje sa skoro nikakvom demokratijom. Ništa se nije popravilo“, ističe Vasilić.

Prema njenim rečima, ovi podaci ukazuju na to da ova vlast ne želi da se bavi korupcijom.

„Kada jedan predsednik države na korupcije kaže: ‘Pa šta’, znači da je to potpuno nebitno. Nebitno je što ministri vrše korpuciju, kao i sve grane vlasti“, napominje ona.

Za toliki stepen korupcije, dodaje da su krive pojedine zakonske odredbe koje su omogućile nelegalnu delatnost.

„Loši zakoni imaju koruptivne odredbe, vlast koja tumači zakone kako ih tumači, pa smo postali zemlja bez vladavine prava, i na kraju imate pravosuđe, koje je veoma podložno uticaju vlasti. Cela klima je takva da se ne borimo protiv korupcije“, naglašava Vasilić.

Ona je podsetila na slučaj ministarke pravde Nele Kuburić i njenog muža Bojana Kisića.

„Videli ste kako je ministarska, kada je istraživačko novinarstvo uradilo dobro posao, pronašlo da je njen muž u odnosima sa ministarstvima, gde radi i njegova supruga. Ona nije osporavala da je firma zaradila 27 miliona evra za kratko vreme, ali je rekla da ona nema veze sa firmom. On je imao poslovne kontakte, i radio sa ministarstvima naše države. To znači , uzimao je naše pare, verovatno je nešto zaradio i od toga, ali nemojte mi reći da 27 miliona, ona ništa nije imala“, rekla je Vasilić.

Napominje da je sve to znak da ovde nema borbe protiv korupcije niti će je biti, kao i da je to poruka da „ona na neki način pomaže mužu da zaradi 27 miliona u kratkom periodu“. „Ne govorim da ima krivice, ali treba ispitati“, kaže ona.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare