Foto: BETAPHOTO/VLADA CRNE GORE/Sasa Matic/MO

Komesar za proširenje Oliver Varheji kaže da EU razmara sve mogućnosti kako bi pomogla Zapadnom Balkanu u borbi protiv krize nastale izbijanjem pandemije korona virusa.

„To podrazumeva ne samo medicinsku opremu, već i kratkoročna i srednjoročna rešenja za borbu protiv ove krize“, kaže Varheji.

Na pitanje Tanjuga o načinima na koji EU može da pomogne regionu ili uključi Zapadni Balkan u zajednički EU odgovor na pandemiju COVID19, Oliver Varheji kaže da Evropska komisija radi na više pravaca pomoći.

„Već smo mobilisali fondove u visini od 30 miliona evra za zapadnobalkanske zemlje, kako bi mogle da brzo dobiju neophodnu medicinsku opremu koja im je potrebna u borbi protiv krize“, navodi Varheji.

On dodaje da su zemlje regiona uključene i u zajedničke EU nabavke medicinske opreme što im pruža bolji pristup tržištu.

„Takođe razmatramo kako da preusmerimo fondove sa EU strane, kako bi pomogli zemljama regiona u pogledu ekonomske krize. U ličnom sam kontaktu sa svim zemljma i već smo primili prve procene potreba“, navodi Varheji.

Komesar Oliver Vraheji zaključuje da već sad Evropska komisija gleda u ekonomske posledice ove krize kako bi obezbedila pomoć zemljama Zapadnog Balkana u održavanju likvidnosti njihovih ekonomija.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram