Foto: BETAPHOTO/VLADA CRNE GORE/Sasa Matic/MO

Komesar za proširenje EU Oliver Varheji dao je instrukciju svojoj službi da oslobodi okvirno oko 94 miliona evra uz saglasnost Vlade Srbije iz tekućih projekata, kao i projekata iz IPA sredstava koji do sada nisu realizovani, piše u pismu koje je Varheji uputio Jadranki Joksimović, ministarki za evropske integracije.

Kako se navodi, to po stavkama znači 15 miliona evra za hitne potrebe iz tekućih programa i ugovora sa UNDP i UNOPS-om, a sagledana je i mogućnost za korišćenje dodatnih gotovo 21 miliona evra iz programa za podršku evropskim integracijama.

Кomesar je u svom pismu ukazao i na mogućnost dodatne podrške u saglasnosti sa Vladom Srbije tako što bi se sredstva opredeljena za realizaciju projekata čije sprovođenje još uvek nije otpočelo preusmerila za potrebe podrške zdravstvenom sistemu i prevazilaženju socioekonomskih posledica u iznosu od 57,6 miliona evra.

Кomesar je informisao ministarku Joksimović da je Evropska komisija u kontaktu sa međunarodnim finansijskim institucijama, kako bi udruživanjem raspoloživih resursa odgovorili na potrebe privatnog sektora koji trpi izuzetne posledice usled pandemije COVID19.

„Hvala komesaru na efikasnoj i brzoj reakciji Evropske komisije koja je razumela naše poruke upućene u pravcu obezbeđenja hitne podrške preusmeravanjem dela sredstava sa tekućih programa i ugovora u okvirnom iznosu od oko 94 miliona evra i korišćenjem neutrošenih sredstava koja mogu biti upotrebljena za podršku zdravstvenom sistemu u cilju prevencije daljeg širenja korona virusa. Кako sam u ličnom kontaktu sa komesarom nastavićemo razgovore i predložiti kako da na najbolji način iskoristimo raspoložive resurse odgovarajući na ključne, egzistencijalne potrebe naših građana i privrede“, rekla je ministarka Joksimović.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović uputila je 16. Marta 2020. godine zvanično pismo komesaru za susedsku politiku i pregovore o proširenju Oliveru Varheiju sa molbom da Evropska unija omogući prenamenu neutrošenih sredstava iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) u cilju preduzimanja mera za prevenciju i suzbijanje posledica epidemije korona virusa u Republici Srbiji.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram