Foto: BETAPHOTO/VLADA CRNE GORE/Sasa Matic/MO

Služba za medije političke grupacije Socijaldemokrata u Evropskom parlamentu potvrdila je da je evropski komesar za proširenje Oliver Varheji (Varhelyi) odgovorio na prvo pismo poslanika Evropskog parlamenta, koji su sredinom aprila upozorili da je situacija u Srbiji u vezi sa poštovanjem Ustava i ljudskih prava "izuzetno uznemirujuća", preneo je večeras Radio slobodna Evropa (RSE).

Sadržaj odgovora nije poznat, ali članovi druge najveće političke grupacije u Parlamentu su istakli da sada čekaju na odgovor i na poslednje pismo, koje je prošle nedelje upućeno njemu oko situacije u Srbiji tokom izbornog perioda.

U tom poslednjem pismu, evropski poslanici upozoravaju da je bez posmatračke misije Evropskog parlamenta, i sa ograničenom misijom OEBS, „vrlo teško zamisliti verodostojan politički glas na dan i uoči izbora“.

Tanja Fajon, šefica delegacije za odnose sa Srbijom u Evropskom parlamentu je za RSE izjavila da je „zabrinjavajući znak“ to što se u Srbiji, za razliku od Severne Makedonije, opozicija nikada nije konsultovala oko datuma izbora, imajući u vidu pandemiju korona virusa u kojoj se izbori održavaju.

Ona podseća da je najveći opozicioni blok, koji obuhvata i sestrinske stranke evropskih socijademokrata odlučio da bojkotuje izbore iz ovih i drugih razloga, uključujući nedostatak njihovog slobodnog pristupa medijima.

„Da li će ovi izbori biti slobodni i fer, znaćemo naknadno, iako pozivamo nadležne organe da učine sve što je u njihovoj moći da omoguće uslove za demokratske, slobodne i fer izbore. I očigledno, nismo zadovoljni što nas trenutna zdravstvena situacija sprečava da nadgledamo izbore“, izjavila je Tanja Fajon.

To je treće pismo koje se evropskom komesaru šalje iz Evropskog parlamenta u periodu od dva meseca. Krajem maja, evropski liberali su se pismom obratili Varheiju upozorivši da će predstojeći izbori u Srbiji u postojećoj atmosferi biti „daleko od fer i demokratskih“.

Iz kabineta Olivera Varheija je za RSE rečeno da je evropski komesar „odgovorio ili će odgovoriti na tri pisma evropskih poslanika“.

„Na predstojećim izborima sada je važnije nego ikad da svi gradjani i politički akteri imaju potpuno poverenje u integritet izbornog sistema“, kaže se u pisanom odgovoru za RSE, iz pres službe Evropske komisije, i dodaje da se predstojeći izbori u Srbiji moraju održati u skladu sa preporukama Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR).

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar