Foto:Vladislav Mitić/Nova.rs

Pripadnici Žandarmerije razdvajali su danas "živim zidom" dve grupe građana na platou ispred Skupštine Srbije koji su došli da pruže podršku sa jedne strane poslanicima SNS i s druge strane lideru Dveri Bošku Oradoviću koji od juče štrajkuju glađu na stepenicama republičkog parlamenta.

Pristalice Srpske napredne stranke, ali i opozicionog pokreta Dveri razišle su se nešto pre 9.30, a saobraćaj u tom delu grada normalno funkcioniše.

Na stepeništu zgrade parlamenta i dalje je Boško Obradović sa stranačkom koleginicom Marijom Janjušević. On će tu ostati do ponoći, a ujutru nastavlja štrajk.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Tu su i dalje poslanici SNS, na čelu sa šefom Aleksandrom Martinovićem,
Vladimir Ðukanović, Vladimir Orlić i Aleksandar Marković, kao i Marijan Rističević.

Jedan broj pripadnika policije napustio je prostor ispred Skupštine Srbije, dok je jedan broj njih ostao da obezbeđuje zgradu.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Lider Dveri poručio je da nastavlja štrajk glađu i da je večerašnja slika razlog zašto se odlučio na taj potez.

Naveo je da vlasti nisu razumele njegovu centralnu poruku od pre dva dana kada je započeo štrajk glađu da je ovo trenutak da se zastane s eskalacijom nasilja, sukoba, nerazumevanja i tenzija i da se „politička kriza“ reši dijalogom.

Rekao je i da nije zvao nikoga da dođe večeras da mu pruži podršku ni da se priključi štrajku glađu.

„Ne znam kuda ovo vodi. Ne znam zašto je Aleksandru Vučiću ovo potrebno. Ne znam šta želi da postigne i zaista mislim da mora da prikoči, da zastane, da shvati da je ovo opasan put kojim je krenuo“, naveo je lider Dveri.

„Ako hoćemo da normalizujemo političke prilike imao jedno veoma elegantno i demokratsko rešenje, a to je da da sednemo za pregovarački sto izmedju vlasti i opozicije, da odložimo izbore za vreme kad prodje pandemija i da onda imamo slobodne i poštene izbore, uz prelaznu tehničku vladu koja bi to garantovala“, kazao je Obradović.

Obradoviću su podršku pružili  lider Stranke sloboda i pravda Dragan Đilas, ali i drugi članovi Saveza za Srbiju, među kojima su bili Srđan Milivojević i Borko Stefanović.

Foto:Vladislav Mitić/Nova.rs

Ispred Skupštine Srbije na kraju stigao je i predsednik Pokreta slobodnih građana Sergej Trifunović koji je rekao da je došao ispred Skupštine da podrži Aleksandra Martinovića i da mu je doneo sendvič.

On je rekao da je Martinović bio poslanik u sazivu Skupštine i kada je šesti put odbijen predlog Marinike Tepić o lečenju dece u inostranstvu i da su ti isti poslanici raspravljali o šišimišima.

Foto:Vladislav Mitić/Nova.rs

„Vrlo je bitno sačuvati šišmiše i zato sam ja doneo sendvič Martinoviću i njihovom trenutno najugroženijem predstavniku u Srbiji“, izjavio je  ironično Trifunović.

Sa jedne strane moglo je da se čuje „Aco Srbine“, a sa druge „Bando napredna“, „Vučiću odlazi“. Osim sporadičnih koškanja, nije bilo većeg incidenta tokom okupljanja.

Martinović se obratio okupljenima povodom molbe predsednika Srbije da on, a posebno njegova koleginica Sandra Božić prekinu štrajk glađu.

„Čuo sam da je Vučić pozvao Sandru i mene da prekinemo štrajk. Pozivam koleginicu da prekine, ja još nisam odlučio da li ću obustavim štrajk. Odluka je teška,“ kazao je poslanik SNS.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Božić je rekla da je  „prihvatila poziv“ predsednika svoje stranke i šefa države Aleksandra Vučića  koji je ranije večeras u obraćnju javnosti rekao da će od svojih stranačkih kolega zatražiti da prestanu štrajk.

Pratite uživo dešavanja putem naše Facebook stranice

Posted by Nova.rs on Понедељак, 11. мај 2020.

Obradović je u jednom trenutku sišao da se pozdravi sa Đilasom i Stefanovićem, uzeo zastavu Srbije i počeo da maše njome.

Dok su dolazili do Obradovića, pripadnici SNS su uz skandiranje „Đilase lopove“ bacali flaše na članove opozicije.

Dragan Đilas je za portal Nova.rs kazao da oni nastavljaju bojkot jer hoće da se izbori odlože za jesen, ali i da se građani ne osećaju bezbedno pokazujući na masu ispred Skupštine: „Vidite na šta liči ovo ovde“.

„Ja s ovog mesta apelujem na njih još jednom da stanu. Sedite da razgovaramo, da dogovorimo izbore, da smanjimo tenzije“, rekao je Đilas.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

 

Posted by Nova.rs on Понедељак, 11. мај 2020.

Oko nekoliko stotina pristalica SNS, okupilo se danas na platou ispred Skupštine Srbije skandirajući „Aco Srbine“, „Boško fašisto „, „Boško lopove“. Oni stoje ispred ograde i zauzeli su prostor sve do Bulevara kralja Aleksandra i Pionirskog parka.

Oni nose zastave Srbije kao i transparent sa zajedničkom fotografijom predsednika Srbije i Kine, Aleksandra Vučića i Si Djinpinga, uz natpis „Srbi i Kinezi braća zauvek“.

Posted by Nova.rs on Понедељак, 11. мај 2020.

 

Pored njih, ka Terazijama odvojeni „živim zidom“ Žandaremrije, stoji manja grupa građana koji su došli da daju podršku Bošku Obradović i koji lupaju u šerpe i duvaju u pištaljke. Među njima  su i pristalice Dveri koje su došle iz Čačka.

Oni su na uvredljivo skandiranje aktivista Srpske napredne stranke, odgovarali uzvicima „Boško, Srbine“.

Žandarmerija je aktiviste SNS potisnula ka parku, odakle su nastavili da skandiraju protiv lidera Dveri, a zatim je usledio skanidranje navijača predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, kome su uzvikivali „Aco, Srbine“, te su tako nadlasali građane koji su skandirali protiv Vučića.

 

U pojedinim trenucima, pristalice Boška Obradovića su mu pružale podršku skandiranjem „Boško, Srbine“, ali su i skandiranjem pokazivale šta misle o Aleksandru Vučiću. Takođe, kao vid podrške lideru Dveri raširile su trobojke.

Za to vreme, dok su pristalice naprednjaka skandirale, poslanici vladajuće stranke su se poređali na stepeništu ispred doma Narodne skupštine, te su tako Vladimir Đukanović, Marijan Rističević, Vladimir Orlić i ostali pružali podršku Martinoviću i Sandri Božić.

U jednom poslanik SNS-a Vladimir Đukanović je na početku zamolio pristalice stranke da ne prave incidente.

Saobraćaj je zastavljen.

Poslanici SNS Aleksandar Martinović i Sandra Božić rekli su ranije da neće prestati da štrajkuju sve dok, kako su naveli, tužilaštvo ne počne da radi svoj posao, odnosno da reaguje zbog toga što je lider Dveri Boško Obradović u subotu napao poslanika Marijana Rističevića na ulazu u Narodnu skupštinu.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

 

Na stepenicama Skupštine Srbije štrajkuje glađu i lider Dveri Boško Obradović koji traži odlaganje izbora.

Obradović je  na svom tviter objavio da je sve mogao da očekuje ali ne i da SNS napravi miting u njegovu čast.

 

 

Autori: Daniela Ilić Krasić / Gordana Petković

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare