Foto: Medija centar, Arhiva Nova.rs

Srpski zvaničnici se trude da povodom Dana žena pošalju politički korektne poruke, čitajući unapred spremne izjave. Međutim, izgleda da im u ostalim danima u godini stepen opreza opadne, pa im seksističke i mizogine izjave prosto same nadolaze.

Svake godine u porodičnom nasilju u Srbiji živote izgubi najmanje 30-40 žena, pri čemu je svaka treća žrtva prethodno prijavljivala nasilnika koji se, nakon privođenja, često kući vraćao dodatno razjaren i besan. U takvoj atmosferi svakako ne doprinose seksističke poruke javnih ličnosti.

Nestorović: Žene, slobodno u šoping u Italiju, estrogeni vas štite da ne umrete od korone

Doktor Branimir Nestorović, krajem februara se obratio javnosti posle sastanka sa predsednikom Aleksandrom Vučićem o korona virusu. U pokušaju da javnosti na šaljiv način pošalje poruku da nema mesta panici, uhvatio se za jedan od stereotipa o ženama.

„Evo da kažem za žene… Estrogeni definitivno štite žene, one imaju blage oblike i ne umiru od ovog virusa. Dakle, žene, slobodno u šoping u Italiju, jer čujem da će tamo sada biti veliki popusti, zato što niko živ neće da ide tamo. Samo pripremite muževe za to mentalno“, rekao je Nestorović.

On je zatim objasnio da je morao da se našali, jer je bio zatečen zbog tolike galame zbog “najsmešnijeg virusa u istoriji čovečanstva”.

Trifunović: Emisija koju vodi Olivera Jovićević postoji isključivo da ona ne bi radila za 150 evra na sat, na poziv

Lider Pokreta slobodnih građana, postao je već poznat po vulgarnom rečniku, koji neretko koristi i u obraćanju ženama koje mu “stanu na žulj”.

Jedan od mnogih mizoginih ispada desio se u oktobru prošle godine kad je na Tviteru izvređao novinarku RTS-a Oliveru Jovićević, uporedivši je sa prostitukom.

„Emisija koju vodi Olivera Jovićević, postoji isključivo da Olivera Jovićević ne bi radila za 150 eura na sat, na poziv. Ali i to će se promeniti. Pored legalizacije marihuane, PSG će se boriti za legalizaciju prostitucije i onda će mnoge redakcije biti ostavljene novinarima“, napisao je Trifunović na svom tviter nalogu.

Foto: Printscreen Twitter/Dick Whistler

Nakon ovog tvita usledile su brojne kritike, pa se Trifunović „izvinio“ uz dodatne uvrede.

„Izvinjavam se građanki, naprednjačkom botu i trovaču medijske scene, Oliveri Jovićević, što sam njeno zlodelovanje uporedio sa najstarijim zanatom. Očekujem da se sada UNS i NUNS izvine novinarima što su takvu osobu uporedili s njima. Idemo na vesti iz sporta“, naveo je on.

Pajtić: Premijerka ima iskustva sa veštačkom oplodnjom

Bivši lider DS Bojan Pajtić, u avgustu prošle godine, uputio je neumesnu opasku na račun predsednice Vlade Ane Brnabić.

„Oterali Miodraga Stojkovića, pa šta? Tu je Brnabićka. Em je i ona ekspert iz Amerike, em ima iskustva sa veštačkom oplodnjom“, tvitovao je Pajtić.

Foto: Printscreen Twitter/Bojan Pajtic

Veselinović: Draga fikus premijerko, želim ti da te Mitrović zatvori sa jednim obdarenim Afroamerikancem

Predsednik Udruženih sindikata „Sloga“ Željko Veselinović je u septembru 2018. napao premijerku, tako što je na svom Fejsbuk profilu pozvao na silovanje premijerke Srbije Ane Brnabić.

„Baš me briga što je Ana Brnabić fikus premijer lezbejka i to nikad nisam komentarisao, ali što tako zla, podmukla neznalica, član trilateralne komisije i predsednik UO Naleda sada staje na stranu narkomančine i ubice Željka Mitrovića braneći Pink i Zadrugu, kritikujući ministra kulture kome kaže da mu nije posao da zabrani rijalitije nego da treba narod da ih gleda bez obzira na Sodomu i Gomoru koji neki polusvet debila svakodnevno tamo primenjuje… E pa draga fikus premijerko želim ti da te jednom isti taj Mitrović zatvori u Zadruzi u četiri zida bez ključa sa jednim obdarenim Afroamerikancem tek puštenim iz zatvora i da taj šou narod gleda jedno par meseci, pa da vidim da li bi posle toga branila najgori ovozemaljski šljam“, napisao je Veselinović.

Foto: Printscreen Twitter/Zeljko Veselinovic

 

Đorđević: Sve žene vole bogataše, jer je žena uvek sirota

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, pre dve godine je ženama čestitao njihov dan na kranje šokantan način. Ministar se, naime, odlučio da citirajući Dučića, koji je u srpskoj književnosti poznat po svom mizoginom odnosu prema ženama.

„Žena ne zna da poštuje nego da voli, ženi ne treba ni da je vi poštujete nego da je volite, poštovanje za njih znači odsustvo svake ljubavi nešto hladno, iz glave, a ne nešto preosećajno iz duše… Sve žene vole bogataše, jer je žena uvek sirota. Pametnih se boje… Ona uvek podlegne jačem, a ne lepšem i umnijem, ni boljem i milijem“, naveo je tom prilikom Đorđević.

Vučić: Vi Turci da vodite računa o našim ženama

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u oktobru 2018. godine na gradilištu turske tekstilne fabrike u Kraljevu rekao da je „ponosan“ što je tu danas video i „stotinak žena koje se bore za svoj hleb i gledaju u svoju budućnost“.

„One znaju da neće postati bogate, ali da će moći da prežive i da će im biti bolje“, kazao je Vučić.

Vučić je investitore iz Turske pozvao „da budu fini i ljubazni prema ženama“ iz Srbije, i zahvalio im što će zaposliti „ne samo mlade žene, već i žene od 40 i 50 godina, koje su vredne, i pokazaće lojalnost kompaniji“.

„Vi Turci što ste dovedeni, da vodite računa o našim ženama, da budete fini i ljubazni prema njima! Jeste li me čuli Turci? Da vodite računa! To su divne, dobre žene, porodične, koje žele da vredno rade kako bi napravile budućnost za sebe i svoje porodice“, kazao je predsednik, a preneo je N1.

Gašić: Volim novinarke koje lako kleknu

Svakako najpoznatija uvreda na račun žena došla je od tadašnjeg mninistra odbrane Bratislava Gašića, koji je zbog nje, u decembru 2015. godine smenjen sa funkcije ministra.

Novinari koji su u Trsteniku čekali ministra za izjavu, među kojima je bila i dopisnica B92, čučnuli su kako ne bi bili u kadru dok Gašić govori.

Kada je prišao novinarima, Gašić je upitao da li ih je portparol Ministarstva odbrane držao sve vreme napolju, a zatim je, videvši novinarku koja kleči, dodao:

„Što volim ove novinarke koje ovako lako kleknu“.