Foto:Ivan Dinić/Nova S

Gosti večerašnjeg "Utiska nedelje" predsednik Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović, profesorka u penziji i članica političkog saveta Pokreta slobodnih građana Srbijanka Turajlić i pozorišna rediteljka Milica Kralj, nisu mogli da postignu konsenzus oko toga da li treba izaći na naredne parlamenterne izbore ili ne.

Na pitanje voditeljke Olje Bećković kako je moguće da postoji taj argument kako nikad nije bilo gore, a da je ipak neophodno izaći na izbore, Turajlić je rekla da Pokret slobodnih građana ne vidi alternativu izlasku na izbore.

„Sergej Trifunović se nije predomislio, odluku je doneo Pokret slobodnih građana, u kome je glas Sergeja samo jedan od glasova kad se donosi odluka“, rekla je Turlajić.

Ona je naglasila da sama pripada grupi koja je u svakom trenutku smatrala da bojkot nije alternativa.

Foto:Ivan Dinić/Nova S

„Bojkot posle čega će se desiti nešto? Može da dođe šumar iz vica pa da nam popravi izborne uslove. Ja ne verujem da će to da se desi“, rekla je Turajlić.

Smatra da će izborni uslovi biti sve gori, a da oni koji nisu za izbore smatraju da bi stvari trebalo da se rešavaju na ulici.

„Mi smatramo da stvari ne treba da se rešavaju na ulici“, rekla je ona.

Po njenim rečima uloga Pokreta slobodnog građana će biti da ljude informišu.

„Mi očekujemo da dobijemo ono što je deo opozicije imao i koristio, da dobijemo uvid u čitav niz dokumenata u koje ne možete da imate uvid ako niste tamo i da o tome obavestimo javnost, očekujem mogućnost da se obratimo toj javnosti, makar iz Skupštinskog hola“, rekla je ona.

Pozorišna rediteljka Milica Kralj rekla je kako je odluka da ne izađe na izbore njena lična građanska pobuna, ali to vidi i kao svoju građansku dužnost.

Foto:Ivan Dinić/Nova S

„Ja više ne želim da me neko tuče i da kažem, u redu je, nikad neće prestati da me tuče, ja ću malo da spustim roletne i tu malo da ludujem u svom stanu, pa kad ih podignem on će opet da me tuče. Neće niko prestati da vas tuče dok vi ne ustanete“, rekla je ona.

Kako je objasnila, ono što se izgubilo je svest o tome da je vlast samo servis građana.

Na pitanje šta se dešava posle izbora, rekla je da se onda dešava ponedeljak u kome će se osećati „manje ružno, manje prljavo“ jer ne učestvuje u nečemu.

„Bojkot je za mene način da povratim građansku moć, da kažem ne može više, igraj se sam“, naglasila je ona.

Predsednik Srpskog pokreta Dveri rekao je na to da je on u tom parlamentu bio već četiri izborna kruga i dobro zna kako izgleda delovanje u njemu.

Foto:Ivan Dinić/Nova S

„Zato je ovaj stav da kažemo dosta, da podvučemo crtu i kažemo da nećemo da učestvujemo u tome, neophodan za vraćanje poverenja građana“, rekao je on i dodao da više nije problem u Vučiću, već u nama samima.

Kao program po kome će pokret Dveri dalje delovati naveo je tačke Sporazuma sa narodom.

Obradović je rekao da Savez za Srbiju (SZS) neće priznavati izbore, parmalent i odluke vlasti i da će odmah nakon izbora preduzeti „demokratske, mirne i nenasilne“ metode borbe protiv vlasti.

On je naveo da će opozicija pokušati da ospori legitimitet novoformirane vlasti, a da je cilj postizanje vanrednih parlamentarnih izbora.

Obradović: Neću više imati „afektivne izlive

Na pitanje da li se konsultovao sa drugim liderima Saveza za Srbiju pre incidenata ispred Doma Narodne skupštine ili otpočinjanja štrajka glađu, rekao je da je svaku akciju prvo predlagao na sastancima sa ostalim predstavnicima opozicije, ali da je svoje poslednje delovanje preduzeo „kada je video da se svi ti metodi odlažu“.

„Počeo sam kampanju aktivnog bojkota, kada sam video da ostali čekaju promenu stava Evropske unije, ekonomsku krizu koja treba da sruši Vučića ili priznanje bojkota“, naveo je Obradović.

On je rekao da poslanički mandat završava „na isti način kao što ga je i otpočeo, odbranom Ustava“ a da više neće imati „afektivne izlive“ poput onih ispred Doma Narodne skupštine Srbije, već da će pokušati da bude „faktor pomirenja“.

Foto:Ivan Dinić/Nova S

„Tu se postavlja pitanje gde je kraj tome, toj mržnji. Zato ja prvo smirujem sebe, ja kočim. Hajde da se vratimo na normalan teren društvenog dogovora, nudimo ruku pomirenja. I mi vidimo jezivu poruku, da (vlasti) nisu spremne za to“, rekao je Obradović govoreći o svom štrajku glađu.

Obradović je dodao da je tokom štrajka glađu „pored kilograma izgubio i brojne iluzije o sebi i o drugima“, a da trenutno radi na političkom manifestu koji će uskoro predstaviti predsedništvu Dveri.

„Bez međusobnog razumevanja mi dalje ne možemo da nastavimo. Pravac gde vidimo samo naš cilj… je pravac koji ne vodi nikuda i zato je ta moja pružena ruka i drugima opoziciji, javnosti i vlastima, da izađemo na novu stranicu naše istorije, koja bi nas okrenula nas ka razgovoru i dogovoru“, navodi Obradović.

 

Turajlić: Obradović da se pozove na poslanički imunitet dok tužilaštvo ne reaguje na afere

Turajlić je izjavila da bi predsednik Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović trebalo da se pozove na poslanički imunitet i da javno obznani da će se na njega pozivati sve dok tužilaštvo ne reaguje i na brojne afere na koje do sada nije reagovalo.

Foto:Ivan Dinić/Nova S

„‘Helikopter’, Savamala, gospođa koja je poginula na naplatnoj rampi, samo konkretne situacije, ne apstraktne. Jer je potpuno besmisleno da se odazivamo tužilaštvu koje ne radi i time fingiramo da tužilaštvo postoji i radi. Ne radi, lažno je, kao i sve ostalo što je laž“, ocenila je Turajlić u Utisku nedelje.

Obradović je prethodno rekao da će se odazvati pozivu tužilaštva zbog incidenata ispred Doma Narodne skupštine Srbije, i da se neće pozivati na poslanički imunitet.

Turajlić je ocenila i da je Obradović svestan da je „nasilje ispred Skupšine“ bilo besmisleno, ali je dodala da bi trebalo da se poziva na poslanički imunitet sve dok tužilaštvo ne počne da se bavi aferama kojima se do sada nije bavilo, a tek kada se to desi da i on bude na bude na raspolaganju tužilaštvu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare