Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Do 8. maja Ustanvom sudu je podneto deset incijativa za pokretanje postupka ocene ustavnosti i zakonitosti odluke o proglašenju vanrednog stanja, potvrđeno je portalu Nova.rs iz ove institucije.

U odgvoru našem portalu, navodi se da je pored incijative za ocenu ustavnosti i zakonitosti odluke o proglašenju vanrednog stanja, zaključno sa 8. majem, podento i još nekoliko različitih inicijativa.

„Sudu je podneto 25 inicijativa za pokretanje postupka ocene ustavnosti i zakonitosti pojedinih odredaba mera koje su doneli Vlada Republike Srbije i nadležna ministarstva. Povodom navedenih inicijativa formirano je sedam predmeta i postupak u tim predmetima je u toku“, ističe se u odgovoru Ustavnog suda.

Podsetimo, vanredno stanje u Srbiji proglašeno je 15. marta , a ukinuto je 06. maja. Za to vreme, donete su brojne mere, kojima je ograničeno ili zabranjeno kretanje građana, suđenja su se održavala tokom skajpa, a brojni stručnjaci upozorili su da je i samo uvođenje vanrednog stanja bilo neustavno, kao i da je trebalo da ga proglasi Narodna skupština, a ne zajedničkom odlukom predsednici države, parlamenta i Vlade.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare