Foto:EPA/ARMEND NIMANI

Ustavni sud Kosova saopštio je da je ukaz predsednika Kosova Hašima Tačija o imenovanju Avdulaha Hotija za mandatara vlade Kosova u skladu sa Ustavom.

U saopštenju Ustavnog suda Kosova se kaže da je Sud jednoglasno odlučio da je zahtev podnosilaca predstavke prihvatljiv.

Ustavni sud je „jednoglasno odlučio da je osporena Uredba predsednika u skladu s Stavom 2. Člana 82. Ustava, čime se zaključuje da uspešno izglasavanje nepoverenja Vladi u Skupštini ne dovodi do obaveznog raspuštanja Skupštine i omogućava formiranje nove Vlade u skladu sa članom 95. Ustava; većinom glasova (je odlučeno) da je osporena uredba u skladu sa Stavom 14. Člana 84. Ustava u vezi sa Stavom 4. Ćlana 95, Ustava“, kaže se u saopštenju.

Sud je jednoglasno odlučio da ukine privremenu meru utvrđenu njegovom odlukom od 1. maja kojim je Tačijev ukaz bio privemeno stavljen van snage.

U saopštenju se ističe da će kompletna presuda koja sadrži detaljno obrazloženje, biti objavljena narednih dana.

Odmah po objavljivanju saopštenja Ustavnog suda, oglasila se Ambasada SAD u Prištini saopštenjem u kojem piše da „Sjedinjene Države pozivaju sve institucije i političke stranke da sprovedu današnju odluku i sve odluke Ustavnog suda Kosova“.

„Molimo sve čelnike da rade zajedno za tranziciju po zakonu u interesu mira, stabilnosti i prosperiteta za sve stanovnike Kosova“, piše na krau saopštenja Ambasade SAD.

Predsednik Kosova Hašim Tači pozdravio je večeras odluku Ustavnog suda kojom je potvrđeno da ima pravo da predloži Avdulaha Hotija za premijera Kosova.

Tači je na Fejsbuku napisao da je uveren da je doneo odluku u skladu sa Ustavom i da političke stranke i institucije Kosova treba da poštuju red i zakon.

„Pozdravljam odluku Ustavnog suda u vezi sa ocenom ustavnosti moje uredbe za mandat Hotiju, za premijera. Uveren sam da je svaki korak koji sam preduzeo bio u potpunosti u skladu sa Ustavom Kosova i drago mi je što je to potvrdio i Ustavni sud“, naveo je predsednik Kosova.

Dodao je da političke stranke i sve institucije moraju pokazati „političku zrelost, poštovanje i posvećenost redu i zakonu i institucijama Republike Kosovo“.

„Moraju poštovati, prihvatati i sprovoditi odluke konačnog organa za tumačenje Ustava i kompatibilnost zakona i drugih akata sa Ustavom“, napisao je Tači.

Ocenio je da se Kosovo suočava sa mnogim izazovima i da ne bi trebalo da se gubi više vremena na formiranje nove vlade koja će kako je naveo, imati puni legitimitet Skupštine Kosova.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar