Foto: Printscreen/YouTube/Nebojsa Kotlajic

Eldar Hasanov, ambasador Azerbejdžana u Srbiji, koji je uhapšen danas u Azerbejdžanu u sklopu šire istrage o proneveri veće sume državnog novca, nekada je bio javni tužilac odlikovan visokim nagradama te zemlje za hrabrost upravo u borbi protiv kriminala.

Eldar Hasanov rođen je 1955. godine u Kelbadžarskom rejonu Azerbejdžana. Dugo je radio (1977–2000) na rukovodećim položajima u sistemu organa unutrašnjih poslova, a od 1995. do 2000. godine bio je javni tužilac Republike Azerbejdžan.

Od 28. marta 2001. do 28. marta 2013. bio je ambasador Azerbejdžana u Rumuniji. Za ambasadora Azerbejdžana u Srbiji postavljen je 14. septembra 2009, a zatim i u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, s rezidencijom u Bukureštu.

Od 28. marta 2013. godine Hasanov je opunomoćeni ambasador Azerbejdžana u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, s rezidencijom u Beogradu.

Eldar Hasanov je, inače, član Administrativnog saveta Evropskog udruženja pravnika za prava čoveka i demokratiju (Drezden), zamenik predsednika Međunarodnog udruženja pravnika (Moskva), potpredsednik Međunarodnog saveta za probleme alkoholizma i narkomanije (ICAA) za zemlje Istočne Evrope i Centralne Azije (Lozana), direktor Regionalnog biroa ICAA za zemlje Istočne Evrope i Centralne Azije, član Svetskog udruženja za kriminologiju (Pariz), počasni član Nacionalne agencije za borbu protiv narkotika (Bukurešt), potpredsednik i generalni sekretar Međunarodnog fonda za saradnju i partnerstvo Crnog i Kaspijskog mora (Bukurešt).

Takođe, počasni je doktor univerziteta „Babeš-Boljaj“ i „Andrej Šaguna“, a kako navode njegovi izdavači, autor je 25 knjiga, školskih priručnika i mnogobrojnih naučnopopularnih radova. Profesor je, doktor pravnih nauka, general-poručnik prava.

Govoreći o periodu kada je bio javni tužilac Hasanov je u intervjuu za magazin „CorD“ 2018. godine rekao da je na toj funkciji bio tokom najkompleksnijeg period kada je Azerbejdžan zahvatila pretnja gubitka suvereniteta i izbijanje građanskog rata.

„U to vreme, zajedno sa iskusnim i profesionalnim osobljem organa za sprovođenje zakona u Azerbejdžanu, otkrili smo i sprečili niz posebno teških zločina koji su upereni protiv ustavnih temelja naše države i građana, doprinoseći tako stabilnosti i zaštiti ustavni poredak države. Borba protiv organizovanog kriminala i korupcije glavni je faktor razvoja društva i jačanja države“, govorio je tada Hasanov.

Srbija i Azerbejdžan već 20 godina imaju uspešnu diplomatsku bilateralnu saradnju, a uzajamne posete visokih zvaničnika doveli su do toga da su odnosi između dve zemlje u kratkom periodu porasli na nivo strateškog partnerstva, na osnovu kojeg su potpisana 24 sporazuma.

To je rezultiralo angažovanjem azerbejdžanskih kompanija, prvo na obnavljanju beogradskog plivališta Tašmajdan, a zatim i kompanije „Azvirt“ na gradnji Koridora 11, i to na deonici od Ljiga do Preljine.

Azerbejdžan je, takođe, pružio i podršku suverenitetu, teritorijalnom integritetu i nepovredivosti granica Republike Srbije.

Međutim, odnosi sve zemlje, naime, poljuljani su 19. jula kada je objavljeno da su minobacači i municija srpske izrade isporučeni Jermeniji koja ih je upotrebila u smrtonosnim sukobima na jermensko-azerbejdžanskoj granici 12. jula.

Sporni izvoz srpskog oružja u Jeremeniju doveo je do krize u odnosima Srbije i Azerbejdžana, pa je u Baku poslat Nebojša Stefanović koji je, kako tvrdi opozicija, u ilegalnu trgovinu oružjem bio umešan i direktno – kao ministar, i indirektno – preko poslova svog pokojnog oca.

Ministar unutrašnjih poslova nije otputovao u Baku radi razgovora sa zvaničnicima Azerbejdžana o saradnji u oblasti bezbednosti već, kako oni ocenjuju, da se „izvinjava“ zbog izvoza srpskog oružja u Jermeniju.

Podsetimo, kako je saopštila azerbejdžanska obaveštajna služba, Eldar Hsanov je optužen da je proneverio veću sumu budžetskih sredstava, kao i za druge prekršaje, a osim njega uhapšeno još nekoliko službenika tamošnjeg ministarstva spoljnih poslova, među kojima je Faiz Bagirov, čelnik konzularnog odeljenja.

Oni su osumnjičeni za proneveru i primanje mita i zadržani su u pritvoru.

Niko od zvaničnika srpskog ministarstva spoljnih poslova nije se oglasio o ovom hapšenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare