Foto: Promo

Ujedinjena demokratska Srbija uputila je pred sutrašnji Samit EU-Zapadni Balkan, apel institucijama EU tražeći da Srbija i zemlje regiona ostanu u fokusu i dobiju podršku za punopravno članstvo u bliskoj budućnosti.

Osvrnuvši se na posledice koje je donela pandemija kovid-19, UDS je naglasio da se još jednom pokazalo kako evropski kontinent teške izazove ne može da prebrodi bez sveevropske solidarnosti i zahvalio na svim oblicima velike pomoći koja je Srbiji stigla iz Evrope.

Pročitajte još:

„UDS će posle junskih izbora u parlamentu predstavljati veliki broj građana Srbije čvrsto opredeljenih za članstvo zemlje u EU, pa apeluje da na predstojećem Samitu EU-Zapadni Balkan budu uvaženi životno važni interesi građana, a najvažniji među njima je očuvanje nade i motivacije za sve zemlje da nastave reforme u cilju što bržeg prijema u članstvo EU“, navedeno je u apelu.

Dodaje se da EU u mesecima pred nama treba da pokaže spremnost da u bliskoj budućnosti primi u punopravno članstvo Srbiju, kao i sve zemlje regiona, koje ispune i pokažu spremnost i sposobnost za takvu političku budućnost.

„Svaka relativizacija perspektive članstva unela bi nestabilnost u Srbiju i druge zemlje, dovela do jačanja antievropskih i antizapadnih snaga, otvorila dalji prostor za povećanje štetnog uticaja političkih centara moći koji žele da Srbiju i region učine nestabilnim, i ugrozilo krhke demokratske institucije, ekonomski sistem i kvalitet života građana“, ističe se u pismu UDS-a.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar