Foto: N.A.S.A / Sipa Press / Profimedia

 EU info net pokrenuo je seriju onlajn debata povodom Dana mladih, koji se obeležava danas, a prva u nizu onlajn debata koja je emitovana putem fejsbuk stranice "EU u Srbiji" za temu je imala - svemirske programe.  

Kako se navodi u opisu debate održane juče u popodnevnim satima, „prošlo je skoro pola veka otkako je poslednja osoba sletela na Mesec“.

PROČITAJTE JOŠ...

„Danas, različite države planiraju da kroz svoje svemirske programe u naredne dve decenije trajno nasele Mesec. Iz ovih činjenica proizilazi niz uzbudljivih pitanja za debatovanje! Zato pratite nadmetanje u argumentima naših najboljih polaznika i polaznica, saznajte više o pravilima debatovanja i odbrani stavova, budite podrška“, navodi se u najavi događaja.

Mladi učesnici debate tako su imali priliku da na „velikoj sceni“ steknu iskustva u debatovanju i prikažu svoje sposobnosti.

Ipak, da li je bilo i boljih izbora za temu debate?

Foto:EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Evropska unija, inače, odložila je novi izveštaj o napretku Srbije u procesu pristupanja ovoj evropskoj zajednici naroda (zvanično, razlog je epidemiološka kriza), a u poslednjem izveštaju nije notiran napredak u pomenutom procesu. To je mogao biti dobar osnova za debatu, pogotovo kod mladih koji će i „ispravljati“ ove greške Srbije u narednom periodu.

Tu je, takođe, i pismo poslanika Evropskog parlamenta komesaru za proširenje EU Oliveru Varheljiju u kojem se ukazuje na „ekstremno uznemirujuću“ situaciju sa poštovanjem ustavnih i ljudskih prava u Srbiji,  kao i neuspešno posredovanje poslanika pomenutog parlamenta u pokušaju da se obezbede novmralni uslovi za junske parlamentarne izbore u Srbiji.

Na kraju, ovog proleća „Fridom haus“, prvi put Srbiju nije označio kao slobodnu, demokratsku državu.

Foto: Promo

“Albanija, Srbija i Crna Gora zabeležile su najveći pad – imajući u vidu sve zemlje Balkana. Srbija i Crna Gora nazadovale su u borbi protiv korupcije. Izostaje efikasna akcija kao odgovor na slučajeve povezane sa korupcijom na visokim nivoima, a postoje i slučajevi raspuštanja institucija i ustručavanje od delovanja kojim bi se te države adekvatno suprotstavile korupciji”, rekao je za albanski servis Glasa Amerike Majkl Smelcer istraživač nevladine organizacije Fridom haus sa sedištem u Vašingtonu.

Sve ovo moglo je biti povod za debatu. Možda će i biti u nekom od narednih izdanja.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare