Foto: EPA/KOCA SULEJMANOVIC

Kada krajem avgusta ili početkom septembra nova Vlada bude preuzela izvršnu vlastu Srbiji, malo ko će prethodnu ispratiti sa tugom - više će biti besa. Ništa bolje i ne može očekivati Vlada koja je generisala niz skandala, i onih koji su uticali na veliki broj građana i onih koji su samo bili odraz bahatosti pojedinačnih ministara. U susret novom mandataru i novom sastavu Nemanjine 11, portal Nova.rs vas podseća na afere i skandale koji ostaju iza Vlade Ane Brnabić.

U deset nastavaka, u sledećih deset dana, zajedno ćemo se podsetiti kako su nastale, kako su živele i koji je epilog afera pomenute Vlade, prve srpske pod vođstvom premijerke.

A ovako je, ukratko, bilo.

PROČITAJTE JOŠ...

Diplome – lažni doktorati, lažni Univerzitet

Za mandata ove Vlade po prvi put u istoriji dokazano je i de fakto i de jure da je jedan ministar plagirao svoj naučni rad i na taj način bez osnove stigao do titule doktora nauka. Osim toga, čitav jedan privatni Univerzitet – radi se o Megatrendu, naravno – urušio se pod težinom afere u kojoj su izražene osnovane sumnje da ministar Nebojša Stefanović nije na propisan način strekao diplomu. I sam Univerzitet imao je fiktivnu adresu…

Foto Printscreen mup.rs

Jovanjica – dilovanje pod zaštitom države

To da je Srbija tranzitno područje za prenos narkotika do zapadne Evrope dobro je poznata činjenica. I porast broja domaćih laboratorija za uzgoj marihuane nije nepoznat trend. Ipak, to da privatna firma, dobrano potpomognuta državnim donacijama i promovisana od strane ministara u Vladi, proizvođač i distributer marihuane – to je zaista presedan. A to se desilo sa poljoprivrednim društvom Jovanjica, slučajem koji još nije do kraja okončan, i u budućnosti možda bude polazna osnova za nove afere.

Foto: Đorđe Đoković/Kolubarske.rs

Oružje – Krušik ispod cene

Ko je i na koji način oružje iz državnih fabrika namenske industrije prodavao oružje ispod cene? Ko su bili posrednici u tim poslovima i koliku su dobit ostvarili na štetu  – u krajnjoj liniji – građana Srbije? Kakva je uloga državnih organa, ministara i regulatornih tela u tome? Afera prodaja oružja iz Krušika bila je možda i najkompleksnija i najteža po Vladu u prethodne četiri godine, teža i ubojitija čak i od one koja je dovela u pitanje diplome ministara.

A kakav je njen epilog?

Foto: TANJUG/MINISTARSTVO ODBRANE/bs

Tetka iz kanade – Vulinove transakcije

Afera “Tetka iz Kanade” je leta 2017. godine bila hit priča Vlade Srbije. Pet godina nakon što je kupio stan na Zvezdari u Beogradu, ministar odbrane Aleksandar Vulin je morao da objašnjava odakle mu 244.620 evra za 107 kvadrata stambenog prostora. Tada je javnost obavestio kako je novac pozajmio od ženine tetke iz Kanade. Na pitanje kako je toliku količinu novca uspeo da unese u zemlju, imajući u vidu da svaki iznos veći od 10 hiljada evra mora da se prijavi na granici i objasni poreklo novca, Vulin je rekao da je unosio devet po devet hiljada evra.

Foto: Printscreen, Vesna Lalić

Doljevac – je li Babić vozio?

Krajem januara 2019. godine Stanika Gligorijević iz Debelice kod Knjaževca stradala je u teškoj saobraćajnoj nesreći  za koju je optužen Dejan Stanojević (36), vozač bivšeg direktora preduzeća „Koridori Srbije“ Zorana Babića. Do danas, međutim, ni javnost, ni advokati, ni oštećeni, ni sud nisu videli kompletan snimak udesa. Umesto toga, i javnosti, i oštećeni i advokati upozoravaju da Stanojević možda nije bio za volanom automobila koji je ubio Staniku, već da je na tom mestu bio Zoran Babić, direktor Korodora, koji je nesreću preživeo sa teškim povredama.

Aferu čine ne samo nestala dva minuta iz zvaničnog snimka, već i činjenica da babić, nesreći uprkos, i dalje obavlja funkciju direktora „Koridora“…

Zlatibor Lončar Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Lončar i Zemunski klan – svedočenje Bagzija i Mutavog

O vezama ministra zdravlja i pripadnika Zemunskog klana dugo se pričalo u javnosti. Još za vreme suđenja za ubistvo premijera Zorana Đinđića, svedoci saradnici Dejan Milenković Bagzi i Miladin Suvajdžić naveli su da je upravo Lončar pomogao Zemuncima da se reše jednog od njihovih protivnika, tako što mu je, dok je ležao u bolnici, “ubrizgao nešto” u infuziju.

Za mandata ove Vlade, KRIK je objavio i dokument koji potvrđuje „kupovinu“ stana od supruge Sretka Kalinića Belog (ili Zveri, kako vam je draže), prvog ubice klana. Ministar je iz afere izašao neokrnjen.

Foto:Screenshot N1

Pančićev vrh – nemoć države

Ko bi rekao da će biti toliko komplikovano srušiti očigledno nelegalan objekat na očigledno nepropisnom mestu? U slučaju Hercegovačke bilo je to daleko jednostavnije. Šta god tome bio uzrok, hotel na Pančićevom vrhu i dalje odoleva rušenju, uprkos tome što ga je Ministarstvo građevine naredilo a i policija, kaže ministar, ima nalog da ga obezbeđuje.

Ima li to veze sa spekulacijama o pravom vlasniku hotela?

Foto:TANJUG / VLADA REPUBLIKE SRBIJE / SLOBODAN MILJEVIC/

Spiskovi preminulih – ko broji koronu?

Krajem juna, šokantna saznanja BIRN, prema kojima je broj umrlih od korone koji se nalazi u zvaničnom informacionom sistemu (632) dvostruko veći od zvaničnog objavljenog (244), razbesnela su javnost. Saznanja koja se oslanjaju na zvanične podatke iz informacionog sistema Covid19 nisu nikada demantovana iz Kriznog štaba ili Vlade Srbije: samo su nemušto objašnjena različitim procesom evidentiranja smrti od korone.

Ko i kako broji zaražene i preminule od korone do danas ostaje nedovoljno jasno.

Foto:Ana Lalić/Nova.rs

Smrt u doba korone – Domovi za stare i žrtvovanje Sandžaka

Poslednja afera Vlade najbolnija je i najbliže povezana sa životom građana Srbije.

Taman kada smo se u proleće ponadali da smo izbegli najteži scenario epidemije, prodor virusa u bolnice i domove za stare i nemoćne, niz slučajeva – od niškog doma za stare do „Toponice“ – pokazali su svu dubinu našeg poraza. Iako su pojedinci – makar dva – hapšeni zbog flagrantnih propusta u primenjivanju epidemioloških mera, ministar Đorđević, direktno zadužen za rad socijalnih ustanova, nije snosio odgovornost. Niko ga na to, praktično, nije ni pozvao.

O Novom Pazaru i Sjenici i sudbinama stotina obolelih i preminulih od drugog pika epidemije koja je poharala Sandžak nakon izbora se do još nismo oporavili. Uprkos tome što su hronološki poslednje, ove afere Vlade Ane Brnabić ipak su najteže.

 

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare