Foto: Roman Pilipey/Pool Photo via AP

U vreme kada se Kina i kineski narod suočavaju sa epidemijom korona virusa, poseta delegacije Srbije, na čelu sa ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem, pokazuje prijateljstvo srpskog naroda prema Kini i čelično i neuništivo prijateljstvo dve zemlje, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Kine Vang Jiem.

On je naveo da je Dačić „njegov stari prijatelj“ i prvi ministar spoljnih poslova jedne zemlje koji je posetio Kinu nakon izbijanja epidemije korona virusa.

„U ovo vreme kada se Kina i kineski narod bore sa epidemijom korona visrusa, delegacija Srbije je posetila Kinu i svojim delom pokazuje prijateljstvo srpskog naroda prema Kini, celično i neuništivo prijateljstvo Kine i Srbije, i pokazatelj je dobre tradicije da se dve zemlje, u ključnim momentima, međusobno podržavaju“, rekao je Vang.

Preneo je da je Dačića upoznao sa najnovijim informacijama o suzbijanju i suprotstavljanju epidemiji virusa, dodajući da je Kina sposobna da što pre savlada epidemiju.

Vang je naveo da je taj virus zajednički izazov celog čovečanstva i zahteva zajedničko suočavanje cele međunarodne zajednice.

„Borba protiv ove epidemije je broba bez granica, svi moramo zajedno da se borimo protiv virusa“, rekao je Vang i dodao da je Kina odlučna u borbi protiv korona virusa, kako bi zaštitila zdravlje svog, ali i svih drugih naroda.

„Borba protiv virusa se nalazi u najključnijem momentu, jer se i mnogo drugih zemalja suočava sa pretnjom porasta novog virusa. Kina se neće povući, neće brinuti samo o sebi. Dobro ćemo obaviti sve poslove u našoj zemlji, a povećaćemo regionalnu i međunarodnu saradnju, podeliti informacije sa svim zemaljam i Svetskom zdravstvenom organizacijom, da kreiramo resusre i da se zajedno borimo do pobede na globalnom nivou“, rekao je Vang.

#related-news_0

Šef kineske diplomatije je naveo i da je sa Dačićem razgovarao o bilateralnim odnosima Srbije i Kine, te da su saglasni da su ti odnosi nalaze na novom, istorijskom početku, kao i da treba proširiti saradnju i podstaći dalji razvoj odnosa.

„Složili smo se da su Srbija i Kina dobri prijatelji, i u dobru i u zlu, da delimo istu ideju i pogled na razvoj. Visok je stepen političkog poverenja, i to treba negovati i očuvati. Bez obzira na promene međunarodne situacije, dve zemlje se čvrsto razumeju i podržavaju po pitanjaim od vitalnih interesa“, rekao je Vang.

Takođe, podsetio je da Srbija i Kina sarađuju u okviru inicijative „Pojas i put“, i da je Srbija zemlja koja je među prvima pristupila toj inicijativi.

„Srbija i Kina su dobri prijatelji i u podsticanju saradnje Kine i Evrope. Zajednički projekti Kine i Srbije imaju najistaknutije mesto kad je reč o saradnji sa zemljama centralne i istočne Evrope (CIE)“, rekao je Vang i kao primer naveo izgradnju železnice Beograd – Budimpešta, za koji je ukazao da je projekat od velikog značaja za izgradnju morsko-kopnenog koridora Kine i Evrope.

„Saradnja Srbije i Kine će unaprediti i saradnju Kine i zemalja CIE“, rekao Vang i dodao da su on i Dačić saglasni u tome da treba insistirati i dalje na konceptu otvorenosti, uključenosti i multilateralizmu, kako bi se očuvao međunarodni sistem UN, kao srž, i međunarodni poredak zasnovan na međunarodnom pravu.

„Podržavamo multilateralni trgovinski sistem, suprotstavljamo se bilo kakvom hegemonizmu“, rekao je Vang.

Dačić: Ponosan sam

Veliko mi je zadovoljstvo što sam ovde ali istovremeno osećam i veliko žaljenje jer u predivni Peking dolazim u vreme najvećih izazova sa kojima se Kina suočava u svojoj novijoj istoriji“, rekao je šef srpske diplomatije.

On je naveo da je njegova poseta potvrda izvanrednih strateških odnosa i čeličnog prijateljstva ali je i pokazatelj solidarnosti i punog poverenja koje Srbija ima u sposobnost Kine da suzbije, kako je rekao „demonsku bolest“, kako je ovaj virus nazvao kineski predsednik Si Đinping.

Srbija duboko saoseća i sa zabrinutošću prati sve aktivnosti koje kineski narod i država preduzimaju u borbi protiv koronavirusa, na šta ceo svet treba da gleda sa dubokim poštovanjem, rekao je Dačić.

„Mogu da kažem da je Kina na braniku odbrane celog sveta u borbi protiv ovog virusa“, naveo je on.

Dačić je rekao da ga raduju informacije o opadanju broja obolelih i povećanju broja izlečenih, kao i da ima sve manje novih slučajeva širenja ovog virusa van provincije Hubei.

„To sve ukazuje da se širenje ove infekcije stišava, da će ona biti stopirana i želimo Kini da što pre pobedi ovu bolest i u tome ima našu jaku podršku“, rekao je Dačić.

Srbija je mala zemlja, ali ne ostavlja prijatelje u nevolji, solidarna je sa Kinom i kineskim narodom, rekao je Dačić.

On je najavio da će Srbija u narednim nedeljama uputiti pomoć Kini u medicinskoj opremi, o čemu je Vlada već donela odluku.

„Želim da prenesem poruku predsednika Vučića koja je upućena i predsedniku Si Đinpigu i kineskom narodu, koju je on preneo i ministru Vang Jiu tokom susreta u Minhenu, a to je da smo mi solidarni da podržavamo kineskom rukovodstvo da se izbori sa ovom velikom nedaćom“, rekao je Dačić.