Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Ispred Narodne skupštine održana je tribina pod nazivom"Podrška akademske zajednice bojkotu izbora" u organizaciji Građanskog otpora.

Učesnici tribine bili su profesorka Vesna Rakić Vodinelić, rediteljka Milica Kralj, profesor Vojin Rakić, istraživač saradnik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti Savo Manojlović i profesorka Biljana Stojković.

Okupljenim građanima obezbeđene su stolice, a među prisutnima bili su Marinika Tepić, Dragan Đilas, Branko Miljuš i  Marko Bastać iz Stranke slobode i pravde, ali i predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac i Janko Veselinović iz Pokreta za preokret.

Tribini su se pridružili i bivši „bojkotaš“ predsednik Pokreta slobodnih građana Sergej Trifunović koji je nedavno doneo odluku da izađe na izbore zakazane za 21. ,  reditelj Srđan Dragojević i novinar Srđan Škoro.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Dok je trajala trbina, zdanje Skupštine Srbije napustila je narodna poslanica i bivša funkcionerka Demokratske stranke Gordana Čomić. Nju su okupljeni ispratili zvižducima i uzvicima: “Dušo prodana”.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Tribinu su pratili i narodni poslanici Dveri Boško Obradović i Ivan Kostić sa stepeništa srpskog parlamenta gde danima štrajkuju glađu.

Na početku tribine, Vesna Rakić Vodinelić je rekla da je glavno pitanje koje se postavlja u vezi sa bojkotom pitanje njegove efikasnosti.

 

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Bojkot jeste protest protiv nefer i nepoštenog političkog sistema. Ovaj protest je protiv neslobodnih izbora. Kratkoročnih efekata bojkota nema“, ocenila je Rakić Vodinelić.

Ona je istakla da se nikada nije desilo da jedna novinarka ode u pritvor zbog teksta koji je objavila, a koji je tačan ukazujući na hapšenje novinarke našeg portala Ane Lalić.

„Nikad se nije desilo da se u vanrednom stanju vrši izborna propaganda respiratorima. U svim dosadašnjim izbornim ciklusima nismo imali dokaze izbornih prevara zbog straha sudova koji su se plašili da ih dostave“, objasnila je profesorka.

Savo Manojlović je kazao da opozicija ne sme da prekrši obećanje dato građanima.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

 

„Neko je dao obećanje, a sad očekuje da mu neko veruje kad postane vlast. Od tog poverenja nema ništa. Vi ste pozivali ljude na ulice, dogovor je bio ‘narod na ulice, a političari u bojkot’.“

On je još naveo da je potreban aktivan bojkot, da je to dužnost onih koji su se zalagali za isti.

Prema rečima Biljane Stojković iz „njenog stomaka“ potiče da ne može da učestvuje u još jednoj laži naglašavajući da osećaj iz stomaka stavlja na prvo mesto.

„Činjenica je da već osam godina opozicija učestvuje na izborima, a Aleksandar Vučić jako voli izbore, da je ušla u parlament i za tih osam godina je samo propadala a procenti podrške su samo padali. Šta je razlog tome trebalo bi i opozicija da se zapita. hajde, probajte nešto drugo, bojkot znači i bunt. Nama se stalno govori o tome da su opozicionari lopovi i ubice, svašta smo čuli. Mnogi će vam reći ne idu na izbore zato što nemju za koga da glasaju i zato je vreme da posle bojkota uđemo u fazu političke nestabilnosti koja će biti važna za buđenje građanske energije“, istakla je učesnica tribine.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

 

Ona je poručila da bojkot jeste ulazak u političku nestabilnost koja je velika šansa za opozicione snage da poslušaju građane šta žele od njih i da nakon toga povedu u pravi politički diskurs i borbu koja može da se odvija i u političkim institucijama.

„Nama je sasvim jasno da je Aleksandar Vučić orijentisan samo za sebe i njega nije briga za građane to je pokazala i pandemija koronavirusa“, objasnila je Stojković.

Skup je završen aplauzom lideru Dveri Bošku Obradoviću, a okupljeni su uputili aplauz i policiji koja je uhapsila, prema rečima organizatora, džeparoša koji je za vreme tribine ukrao bicikl i novčanik.

“Uhapšeni se nalazi u PC 29. novembar”, obavestio je jedan od organizatora učesnike tribine.

Nakon završetka tribine, poslanici Ivan Kostić i Boško Obradović su sišli do ograde, koja se nalazi ispred Skupštine, kako bi se pozdravio sa okupljenim građanima.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare