Foto: Nemanja Jovanović / Nova.rs

Kuća Momira Stanojevića u selu Novake kod Prizrena zapaljena je danas posle podne, rekao je predstavnik Srba u prizrenskoj lokalnoj samoupravi Spasa Andrijević.

Vatra u kući izbila je iz, za sada, neutvrđenih razloga, rekao je Andrijević RTS-u i dodao da su se u gašenje požara najpre uključili preostali Srbi u Novakama, a da su kasnije stigli i vatrogasci.

Zahvaljujući brzoj intervenciji, vatra nije zahvatila čitavu kucu, a policija je izvršila uviđaj i pokrenula istragu.

Kako navodi Javni servis, Momir Stanojević umro je pre pet godina, ali je njegovu obnovljenu porodičnu kuću povremeno obilazila supruga.

U selu Novake živi petnaestak srpskih povratnika u desetak kuća.

Nedavno je na Kosovu, u Janjinoj Vodi, selu kod Obilića, zapaljena kuća Tihomira Ristica, u kojoj tokom požara nije bilo nikoga.

Ministar za zajednice i povratak, Dalibor Jevtić, najoštrije je osudio današnje paljenje kuće, navodeći da je reč o podmetnutom požaru od strane nepoznatih lica.

Jevtić navodi da napadi na povratnike u ovom selu traju godinama i zahteva oštru reakciju nadležnih institucija i javnosti na Kosovu.

Ovo je treći u nizu napad na imovinu Srba u ovom povratničkom mestu u poslednjih mesec dana, gde je nedavno obijeno 13 kuća Srba – povratnika, dodaje se u saopštenju.

Iz ovog ministarstva navode da su do sada izgradili 67 kuća za povratnike u selu Novake kod Prizrena. Prvi povratnici su se u selo vratili 2003. godine. Međutim, nakon martovskog pogroma na Kosovu 2004. godine u ovom selu je ostalo još svega 15 porodica, dodaju.

Policija do sada nije potvrdila slučaj podmetanja požara u selu Novake.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar