Foto:EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Predsednik Kosova Hašim Tači poslao je pismo premijeru tehničke vlade Aljbinu Kurtiju i lideru Pokreta Samoopredeljenje da predloži novog mandatara i dodao da čeka odgovor na zahtev koji mu je uputio 2. aprila, da bi predložio kandidata za premijera, prenosi Koha.

„Podsećam vas da je Pokret Samoopredeljenje, u skladu sa članom 95 Ustava… i odluka Centralne izborne komisije o potvrdi konačnih rezultata prevremenih izbora za Skupštinu Republike Kosovo, održanih 6. oktobra 2019. godine politički subjekt koji je osvojio najveći broj mandata u Skupštini radi formiranja vlade i ima pravo da predloži kandidata za formiranje Vlade“, napisao je Tači.

Kaže da je nakon pokretanja postupka za nepoverenje održao konsultativne sastanke sa svim političkim strankama zastupljenim u parlamentu kako bi procenio da li je u interesu političkih stranaka da formiraju novu Vladu ili da da se rapusti Skupština, prenosi Kosovo online pisanje Kohe.

„S tim u vezi, uzimajući u obzir gore pomenute akte, pružio sam im priliku kao Pokretu Samoopredeljenje da predlože kandidata za premijera. Građani Kosova i političke stranke zastupljene u Skupštini s pravom očekuju funkcionisanje nove vlade i očekuju da postavim kandidata predloženog za premijera“, poručio je Tači.

Podseća da ga „ustavni mandat obavezuje“ da garantuje demokratsko funkcionisanje institucija, uključujući obezbeđivanje imenovanja kandidata za premijera za formiranje nove vlade.

„Kao predsednik, delovaću poštujući ustavne korake kako bi građani Republike Kosovo što pre dobili novu Vladu „, napisao je Tači.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram