Foto:EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ/EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Frustriran, nastavlja sa lažima i obmanama. Kukavički i đavolski, narušava kosovsku politiku i institucije. Ismeva i sabotira državu. Ovim rečima je preko javnosti kosovski predsednik Hašim Tači "počastio“ svog kolegu Aljbina Kurtija, sa kojim trenutno vodi ljutu bitku, piše KoSSev.

Uz podršku SAD pokušava da natera premijera u Prištini da momentalno i bezuslovno ukine takse od 100% na robu iz Srbije i BiH, što će otkočiti dijalog. Međutim, kako deo analitičara ocenjuje, kao i sam Kurti, to će zapravo navodno zaključiti dijalog Hašima Tačija i Aleksandra Vučića o etničkoj podeli, odnosno razmenu teritorija kao konačno rešenje.

Kurti je prethodno u istom danu kazao da je uveren u to da postoji dogovor između Aleksandra Vučića i Hašima Tačija da se sruši nova kosovska vlada i on kao premijer, te da su se tajni razgovori o zameni teritorija među ovom dvojicom vodili sve vreme.

Tači i Vučić su se prošle nedelje sastali u Vašingtonu, i srpski predsednik je odmah po povratku demantovao navode pojedinih uticajnih međunarodnih glasova da postoji nacrt Velikog dogovora, te da će najsevernija opština Leposavić ostati u Srbiji.

A kakvi su Tačijevi demantiji, dok skicira Kurtija onako kako ga on doživljava, pročitajte u nastavku:

„Nema hrabrosti niti da ukine taksu niti da postavi reciprocitet. Nedostojanstven. Zalaže se za uništavanje istorijskih saveza. Paranoično govori o tajnom sporazumu između Kosova i Srbije. Smešan za Kosovo. Uvredljivo i opasano za odnos Kosova sa SAD. Kurti je takav stav stekao još u vreme kada je bio protiv Konferencije u Rambujeu. Bio je protiv Klintonove administracije. Čak i u Beču, protiv Bušove administracije. Čak i kod demarkacije sa Crnom Gorom protiv administracije Obama-Bajden. I sada kada mu se nudi mogućnost od strane administracije Predsednika Trampa za uzajamno priznanje, Kurti se opet usprotivio. Kurtijeva jedina konstanta je na suprotnoj strani Amerike. Na suprotnoj strani istorije. Narod Kosova veruje Sjedinjenim Državama Amerike. Savez sa SAD je svetinja. Svi smo dužni da štitimo“.

Tačiju su kritike uputili brojni korisnici društvenih mreža, a glavni urednik Koha Ditore, Agron Bajrami, poručio je da je napad „bez presedana“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Instagram