Foto:EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Predsednik Kosova Hašim Tači rekao je da je situacija u opštinama na severu Kosova, u kojim živi većinsko srpsko stanovništvo, "neprihvatljiva i rezultat nemarnosti i neodgovornosti Vlade Republike Kosovo u pružanju zaštite građana i teritorijalnog integriteta Kosova".

Tači je na Fejsbuku poručio kako Vlada Kosova ne sme da dopus da opštine na severu funkcionišu van kontrole nadležnih institucija za suzbijanje pandemije kovida-19, „omogućivši tako ilegalno delovanje vlasti Srbije unutar teritorije naše države“.

Dodao je da sa zabrinutošću prati situaciju na severu i pozvao kosovsku vladu da ispuni svoju odgovornost prema građanima svih nacionalnosti na celoj teritoriji Kosova.

Iz Vlade Kosova u tehničkom mandatu potvrdili su, međutim, da su u kontaktu sa rukovodiocima dve opštine na severu u kojima su proglasile karantin.

Portparol Vlade Perparim Krueziju je rekao da je Ministarstvo zdravlja, odnosno ministar Arben Vitia, u potpunosti uključeno u dešavanja na severu, pritom podsećajući da se radi o zdravstvenoj krizi u koje sve institucije usko sarađuju kako bi se ona prevazišla.

Opštine Severna Mitrovica i Zvečan su od petka u 18 sati u karantinu. Odluku o tome doneo je Krizni štab za borbu protiv korona virusa tih opštine na severu Kosova gde su 22 osobe zaražene korona virusom.

Krizni štab opštine Zvečan je uveo i meru zabrane kretanja za sve građane od 13 časova u subotu do 5 ujutro u ponedeljak, što je mera koja je od danas na snazi u Srbiji, prenosi Kosovo Onlajn.