Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači kritikovao je mogući izbor šefa slovačke diplomatije Miroslava Lajčaka za specijalnog izaslanika Evropske unije u dijalogu između Kosova i Srbije, tvrdeći da bi to bila strateška greška EU, prenosi Gazeta Ekspres.

„Kredibilitet za vodeću ulogu imaju predsednik Donald Tramp i ambasador Ričard Grenel – i za Kosovo i za Srbiju. Ne poričem ulogu EU, sa kojom sam prethodnu deceniju sarađivao i isticao povoljnosti koje je Kosovu doneo sporazum iz 2013, mada, naravno, još ima problema.

Ali danas imamo posla sa EU u kojoj još ima pet zemalja koje nisu priznale Kosovo i imamo predstavnika spoljne politike koji dolazi iz države koja nije priznala nezavisnost Kosova, ali je prihvatila Ahtisarijev plan“, kazao je Tači.

„Verovatno ćemo imati specijalnog izaslanika za Kosovo, mog prijatelja, jer ga poznajem 20 godina, slovačkog ministra spoljnih poslova Miroslava Lajčaka“, rekao je Tači, tvrdeći da je „vrlo jasno stavio do znanja Lajčaku, prilikom njihovog susreta, da neće postići rezultate na Kosovu“, prenosi Kosovo Onlajn.

Podseća da je svih ovih godina Lajčak bio šef diplomatije Slovačke, koja nije priznala Kosovo.

„Kakav je njegov stav u odnosu na Kosovo? Neutralan? Ne, hvala. Prva odluka koju EU treba da donese je (vizna) liberalizacija, koja treba da se dogodi kako bi se vratilo malo vere, u suprotnom, sa pravom je nizak nivo poverenja“, ocenio je Tači.

Istakao je da Evropa nije jedinstvena, a spomenuo je i Lajčakovo glasanje protiv prijema Kosova u Unesko.

„Ko garantuje da će Lajčak doći u Prištinu sa podrškom svih država EU. To evropsko nejedinstvo u Briselu pogrešan je pristup, a imenovanje takve ličnosti je strateška greška.To je pogrešan odnos prema dijalogu između Kosova i Srbije“, smatra Tači.

Prema njegovim mišljenju, na taj položaj treba da dođe neko iz zemlje koja je priznala Kosovo.

„Sa druge strane, naglašavam da moramo da imamo vrlo ozbiljan i odgovoran pristup prema svim angažovanjima. Ja sam bio svedok kada smo članstvo u Unesku izgubili zbog dva glasa, a jedan od ključnih koji je obećao da će glasati za Kosovo, a na kraju spustio slušalicu i glasao protiv je Miroslav Lajčak“, naveo je Tači.