Foto:EPA/TAMAS KOVACS

Predsednik Кosova Hašim Tači izrazio je na Dan Evrope, 9. maj, očekivanje da će Evropska unija ukinuti vize i dodeliti Кosovu status kandidata za članstvo.

Кosovski predsednik je ocenio da se Кosovu i njegovim građanima nanosi nepravda zbog nedonošenja odluke o ukidanju viza.

„Svaki Dan Evrope mi na Кosovu iznova potvrđujemo svoju posvećenost evropskim i zapadnim integracijama. Кao i većina proevropskih naroda u regionu, očekujemo da će EU i države članice pokazati političku volju za ukidanje viza Кosovu i dodeljivanje statusa kandidata“, napisao je Tači na Tviteru.

Vršilac dužnosti kosovskog premijera Aljbin Kurti podsetio je na Dan Evrope da su za postizanje mira potrebni pravda i odgovornost i pozvao Evropsku uniju da povede računa o Kosovu i Zapadnom Balkanu.

U čestitki povodom Dana Evrope Kurti je naveo da ne bi došlo do pomirenja u Evropi da nije bilo Nirnberških suđenja i klečanja Vilija Branta.

„Istorija je dugačak niz teških lekcija, ali možda je najvažniji deo lekcije da mir zahteva i pravdu i odgovornost“, naveo je kosovski premijer.

„Gledamo u Evropsku uniju. EU mora voditi računa o nama. Zapadni Balkan i EU su ekonomski, geopolitički, istorijski i kulturološki veoma važni jedni drugima. Evropski napredak zavisi zavisi od shvatanja toga“, poručio je Kurti.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar