Foto: FoNet/Ognjen Stevanović

Savez za Srbiju (SzS) obratio se evropskim zvaničnicima za pomoć u suzbijanju korona virusa i pozvao da se pokaže evropska solidarnost.

U pismu predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen, poslanicima Evropskog parlamenta i njegovom predsedniku Dejvidu Sasoliju, SzS je napisao da je u Srbiji danas 97 ljudi zaraženo korona virusom, da je ukupan broj testiranih 486 i da je Vlada Srbije preduzela čitav niz mera za sprečavanje širenja epidemije i mera koje treba da pomognu građanima Srbije.

„U tim svojim aktivnostima oslonjeni smo na pomoć Kine i zahvalni smo kineskom narodu na toj pomoći, ali to nije dovoljno. Srbiji, ali i drugim zemljama Zapadnog Balkana, potrebni su testovi na korona virus, zaštitna oprema (maske, rukavice, naočare), sredstva za dezinfekciju, medicinska oprema – pre svega respiratori, kao i iskustva lekara i drugih službi u borbi protiv korona virusa“, naveo je SzS.

SzS je zamolio evropske zvaničnike da izvrše pritisak na institucije EU i na vlade država-članica i pomognu Zapadnom Balkanu.

U pismu je upućen poziv „da se pokaže da evropska solidarnost nije mrtvo slovo na papiru i da ideja o ujedinjenoj Evropi koja se zajedno bori za svakog čoveka bez obzira gde živi, jeste opredeljenje oko kojeg nema kompromisa“, saopštio je SzS.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram