Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Srpska opozicija saglasna je da je poništavanje neregularnih izbora i pripremanje slobodnih i poštenih izbora u skladu sa praksom u drugim zemljama Zapadnog Balkana jedini način da Srbija ne zapadne u ambis i dođe u grupu zemalja poput Severne Koreje, Belorusije i Turkmenistana.

Kako je saopštio Savez za Srbiju, opozicija već duže od godinu dana poručuje građanima Srbije, režimu, ali i predstavnicima Evrope da u našoj zemlji ne postoje uslovi za fer i poštene izbore, medijska situacija i ucene i pritisci na birače su bili ključni argumenti za to.

„U nedelju je ceo svet mogao da vidi kako izgleda i sam izborni dan u Srbiji. Rezultat je potpuno nelegitiman saziv Skupštine, bez ijedne opozicione stranke u parlamentu, što je slučaj bez presedana među zemljama Evrope i državama kandidatima za članstvo u EU“, navedeno je u saopštenju.

U SzS ocenjuju da su zato logične ocene velikog broja međunarodnih zvaničnika da izbora u Srbiji nije bilo odnosno da su nedeljni izbori bili ruganje demokratiji.

„Navodi nezavisnih posmatračkih misija, navodi OEBS-a o neravnopravnoj zastupljenosti u medijima kao i brojni dokazi nezakonitog pritiska na birače i korišćenja javnih dobara u funkciji vladajuće stranke, zahtevaju temeljnu promenu uslova u kojima se nalazi politički život u Srbiji“, navedeno je u saopštenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare