Foto:EPA-EFE/Chris Kleponis ; EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ; Nemanja Jovanović

Najavljeni sastanak predstavnika Beograda i Prištine u Beloj kući koji je zakazan za 2. septembar novi je i verovatno poslednji pokušaj američkog predsednika Donalda Trampa da parama pomiri suprotstavljene strane. Tako bi, ocenjuju analitičari, prividno spustio tenzije između zvaničnika Srbije i Kosova, a sebi donekle podigao rejting uoči predsedničkih izbora, igrajući ulogu glavnog svetskog mirotvorca koji Ameriku vraća na mesto neprikosnovene sile. Ispred Rusije i Kine...

Vest o novom sastanku u Vašingtonu na Tviteru je objavio Ričard Grenel, odlazeći ambasador SAD u Nemačkoj i specijalni izaslanik Donalda Trampa za pregovore Srbije i Kosova.

„Srećni smo što možemo da objavimo da će se lideri Kosova i Srbije sastati u Beloj kući na pregovorima 2. septembra“, napisao je Grenel.

PROČITAJTE JOŠ...

Samo nekoliko sati kasnije predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je da će tema biti ekonomija, odnosno novac.

„Ja mogu da sklapam ekonomske sporazume, dok političke i statusne – a da o tome ne odlučuju građani Srbije, taj slučaj neće postojati“, poručio je Vučić.

Očigledno i neće, jer ovo nije ni prvi, a verovatno ni poslednji put da Tramp po sistemu štapa i šargarepe rešava probleme u svojoj zemlji, ali i u spoljnoj politici.

Dugogodišnji novinar Rojtersa Jakša Šćekić za Nova.rs kaže da su Amerikanci sve samo ne glupi, te da je Tramp itekako svestan da na pitanju ekonomije ne može da omaši.

Jakša Šćekić Foto: N1

„Amerikanci razmišljaju isključivo na ekonomski način, po sistemu šta mogu da dobijem za jedan dolar, pa je logično i Tramp takav. Kakav god problem da se pojavi, on misli da se može rešiti novcem. Verujem da će sada pokušati da isposreduje ekonomski dogovor između Beograda i Prištine, da se tu pojavi neki novac, slobodan protok ljudi, kapitala, robe i usluga, zajednički projekti… U tom slučaju svi će biti zadovoljni, nikog neće biti briga za nerazjašnjen status Kosova, on će ovo objaviti na Tviteru kao veliku pobedu i predstaviće se američkim glasačima kao najveći mirotvorac na planeti. Da je uspeo što nisu Kina i Rusija i da bez Amerike nijedan problem ne može i neće biti rešen“, navodi Ščekić.

On dodaje da pored rešavanja krize na Bliskom istoku na koju je Tramp poslednjih meseci ozbiljno fokusiran, nekakav ekonomski dil Kosova i Srbije, može da bude ekstra poen za američkog predsednika uoči nastupajućih izbora.

Ovo svakako nije prvi put da Tramp novcem, ekonomskim projektima i novim radnim mestima, smiruje strasti u ovom delu Balkana.

PROČITAJTE JOŠ...

Upravo je Ričard Grenel istakao da se vizija Donalda Trampa ostvaruje nedavnim sporazumom o obnovi železničkog saobraćaja između Beograda i Prištine. Tada je rekao da je uspostavljanje železničkih veza postalo prioritet, pošto su američki zvaničnici posredovali o ponovnom uspostavljanju avionskog saobraćaja između dva grada.

„Vizija predsednika Trampa se upravo dešava. Prednjači poslovna zajednica i fokus na otvaranje novih radnih mesta“, naveo je tada Grenel.

Da nema razloga da pomislimo da će ovog puta biti drugačije, ubeđen je i Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose.

Dušan Janjić Foto:TANJUG/DRAGAN KUJUNDŽIĆ

„Sigurno je samo to da na ovom sastanku neće biti rešavano pitanje statusa Kosova. Pretpostavljam da će teme biti slične onima sa nedavno održanog sastanka u Briselu, s tim da računam da će Grenel tu dodati neku atraktivnu temu iz oblasti ekonomije. To može biti neki ugovor iz oblasti energetike, jer Evropa beži od energetike na Balkanu pred Rusima, a Amerikanci nemaju taj problem, štaviše to im odgovara. Takav scenario po meni je vrlo moguć i očekivan. Da se na stolu nađe nešto što ekonomski odgovara i jednoj i drugoj strani, pa trljaju ruke, a Trampu donosi malu diplomatsku pobedu i priliku da na Tviteru objavi još jednu istorijsku pobedu“, zaključuje Janjić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar