Foto:Profimedia.rs

Pitanje koja omladina Demokratske stranke je “prava” nakon što su u javnosti objavljena dva u potpunosti različita saopštenja oba sa potpisom “Demokratska omladina”.

U istom danu objavljeno je saopštenje omladinaca DS u kom se navodi da će se isključiti iz svih aktivnosti Saveza za Srbiju dok ne bude jasno da li taj savez podržava „radikalsko delovanje“ Dveri i njenog lidera Boška Obradovića – a sve zbog verbalnog napada na jednog od najstarijih članova partije, Dragoljuba Mićunovića – a potom i drugo – na zvaničnom sajtu demokrata – koje je potpisao poverenik Demokratske omladine Mihailo Dimitrijević u kome se ističe da se grupa pojedinaca lažno predstavlja kao omladina DS. 

Nova.rs istraživala je ko je „prava omladina Demokratske stranke“ i koliko ima organizacija koje koriste to i slično ime.

#related-news_0

Na zvaničnom sajtu DS jasno stoji da je predsednik Demokratske omladine Velibor Pavlović i da je ujedno i član Predsedništva i u „Pobedničkom timu“ ove stranke. Međutim, on je za nova.rs rekao da je demokrate napustio pre tri meseca i da samim tim više nije na čelu omladinaca. 

Pavlović je osnovao je Udruženje Demokratska omladina “kako bi pokušao da privuče što više mladih ljudi koji bi se aktivnije bavili politikom”. Na pitanje zašto je  registrovao udruženje na adresi stranke Dragana Đilasa ( na sajtu APR je vidljiv dokument o osnivanju udruženja ), objašnjava da je stvar tehničke prirode i da se on nije učlanio u SSP kao i da ne zna u kom će se pravcu dalje kretati njegov „politički put“.

Dodaje i da odavno postoji ideja za osnivanje ovog udruženja jer je DS – u blokiran račun i omladina nije imala nikakva novčana sredstva za svoja politička delovanja. Razlog zbog kog je i dalje na sajtu DS u „Pobedničkom timu“ kao predsednik omladine, Pavlović ne zna.

Dve omladine Demokratske stranke

Odgovor smo tražili od Zorana Lutovca, a on ga je obrazložio činjenicom da sajt nije ažuriran napominjući da sve što su imali da kažu  „rekli su u saopštenju koje se može videti na njihovom sajtu“.

„Postoji samo Povereništvo demokratske omladine, a ovi koji se predstavljaju kao demokratska omladina su razrešeni. To što tvrde da imaju pečat i ostalo, mogu da tvrde šta hoće, ja vam kažem šta je zvanično“, objasnio je Lutovac za nova.rs.

Međutim, potpredsednica Demokratske omladine – one koja je obustavila dalju saradnju sa SZS – Aleksanda Božić ističe da uprkos tvrdnjama Lutovca omladina nije formalno raspuštena, da imaju pečat, pristup zvaničnom mejlu kao i profilima na društvenim mrežama i da nastavljaju sa svojim aktivnostima kao što su to radili pre saopštenja jer je njihov cilj smena vlasti predvođena Srpskom napredom strankom. 

„Takođe, mi poštujemo politiku bojkota i pratićemo aktivnosti stranke samo izvan omladine Saveza za Srbiju (dokle god se u njoj nalaze Dveri). Nameravamo da uzmemo aktivno učešće u radu Glavnog odbora DS i da na tom telu utvrdimo na koji način ćemo sprovoditi politiku bojkota“, objasnila je Božić.

Ona kaže i da ih niko iz vrha stranke nije kontaktirao do sada povodom saopštenja niti ih je pozvao za dalji dijalog. Takođe napominje i da Demokratska omladina iako je deo DS, u svom radu ima autonomiju. Tako da apsolutno mogu samostalno da deluju i sprovode aktivnosti.