Hašim Tači i Kadri Veselji Foto:EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Specijalizovana veća Kosova sa sedištem u Hagu (Sud za ratne zločine OVK) imaju rok od šest meseci za donošenje odluke o potvrđivanju optužnice protiv kosovskog predsednika Hašima Tačija, predsednika Demokratske partije Kosova Kadrija Veseljija i drugih okrivljenih za niz ratnih zločina na Kosovu i Metohiji.

Ukoliko optužnica bude potvrđena, istog momenta bi trebalo da bude izdat i nalog za njihovo hapšenje, jer bi oni suđenje morali da sačekaju u pritvoru, rekao je za Tanjug pravni zastupnik žrtava pred Specijalizovanim većima Dragoljub Stanković.

Takođe, kako je dodao, tada će se birati advokati, pravni zastupnici žrtava, formirati tim za odbranu, a sudsko veće će zakazati početak suđenja.

Stanković, koji je penzionisani zamenik srpskog tužioca za ratne zločine podseća da su Tači i Veselji bili ključne ličnosti takozvne „dreničke grupe“ OVK.

„Veselji je bio član njihove tajne službe, a Tači glavni za sever Albanije, koja mu je dala teritoriju za obuku i snabdevanje oružjem. U svakom kampu za obuku postojali su zatvori u koje su odvođeni zatvorenici sa KIM“, naveo je Stanković.

On je podsetio da je 500 ljudi srpske nacionalnosti nestalo upravo na području severne Albanije, za koje se veruje da su bili odvođeni u pomenute zatvore.

Nekadašnji tužilac smatra da je odluka tužioca Specijalizovanog tužilaštva da objavi imena optuženih pre potvrđivanja optužnice odstupanje od propisane procedure tajnosti, ali smatra da je ovo bio način da se odupre pritiscima.

Istakao je da je dosadašnja tajnost rada ovog tužilaštva izvanredna, jer nikakvi detalji iz istraga nisu procureli u javnost.

Specijalizovano tužilaštvo podnelo je danas Specijalizovanim većima Kosova optužnicu sa deset tačaka, kojima se Hašim Tači, Kadri Veselji i još nekoliko bivših članova OVK, terete za niz zločina protiv čovečnosti za skoro 100 ubistava.

Detalji optužnice još nisu saopšteni a to se može očekivati tek po njenom potvrđivanju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar