Foto:EPA/ĐORĐE SAVIĆ

Ministarka spoljnih poslova i dijaspore u vladi Kosova Meljiza Haradinaj-Stubla izjavila je da se ulazak pripadnika Vojske Srbije i Žandarmerije 7. avgusta u selo Karačevo predstavlja kao sinhronizovana patrola, ali da je reč o zajedničkoj patroli KFOR-a i Vojske Srbije, za šta prema njenom mišljenju, niko nema mandat ili ovlašćenje

Ona je na Fejsbuku objasnila da sinhronizovano patroliranje znači da svaka vojska deluje na svojoj teritoriji i ne prelazi granicu.

„Događaj 7. avgusta u Karačevu nije sinhronizovana patrola, već zajednička patrola sa Srbijom, za koju niko nema mandat ili ovlašćenja“, napisala je ona.

Ona je dodala da bi trebalo razjasniti zabrinutim ljudima da li je Srbija prekršila sporazum sa NATO-om kada je njena vojska ušla na 300 metara u teritoriju Kosova ili je to učinjeno uz prethodno odobrenje.

Prema rečima kosovske ministarke, bezbednosni mehanizmi Kosova „ni na koji način ne bi trebalo da dozvole, a još manje olakšaju takve patrole na teritoriji Republike Kosovo, što izaziva uznemirenje i nesigurnost u građanima tog područja“.

Komandant KFOR-a, italijanski general Mihaelo Risi obavestio je u subotu ministra unutrašnjih poslova Kosova Agima Veljiua da je ulazak snaga Srbije kod sela Karačevo u opštini Kamenica bio deo rutinskih zajedničkih akcija Kfora i oružanih snaga Srbije.

„Komandant KFOR-a je visoko ocenio sastanak rekavši da su takvi sastanci dobro došli i prikladni. Ministar Veljiu je obavešten da je KFOR upozoren na ovaj incident medijskim izveštajima, pošto je takva akcija samo zajednička rutina i sinhronizovana patrola KFOR-a i oružanih snaga Srbije“, navodi se u saopštenju MUP-a Kosova.

Na sastanku je rečeno da KFOR od 2008. godine sprovodi zajedničke patrole sa Vojskom Srbije i Žandarmerijom, duž granične linije.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare