Foto:Screenshot/Youtube/Srpska napredna stranka

Razgovor Aleksandra Vučića i devojčice, kojoj želi da "vrati oca iz Nemačke", deo je predizbornog spota Srpske napredne stranke pod sloganom "Za našu decu". I dok deo opozicije zahteva njegovo povlačenje, navodeći da je reč o kršenju Konvencije o pravima deteta, sagovornici Nova.rs koji se bave tom oblašću podeljeni su oko toga da li je reč o zloupotrebi dece u političke svrhe, ali navode da spot ne prikazuje realnu sliku njihovog života u Srbiji.

„Tvoj tata radi u inostranstvu, je li tako?“ – upitao je predsedsednik Srbije devojčicu. „Da, radi u Nemačkoj“, odgovori ona. „Ako bih ti rekao da imam ideju i plan kako da tvog tatu, ali i sve druge očeve vratim u Srbiju?“, ponovo upita on. „To bih volela najviše na svetu“.

Gradeći grad od kockica, planirajući puteve, škole i vrtiće, njih dvoje razgovaraju o tome šta još treba sagraditi u Srbiji.

Za Jasminu Miković iz Centra za prava deteta ovakav spot predstavlja zloupotrebu dece u političke svrhe i grubo kršenje prava deteta u odnosu na Konvenciju o pravima deteta UN, koju je Srbija ratifikovala. Ona dodaje da je prekršen i Kodeks o zaštiti dece od političkih zloupotreba, koji je organizacija Prijatelji dece Srbije uputila svim političkim strankama pozivajući ih da izuzmu decu iz kampanje.

„Političke partije u svojim programima moraju jasno da definišu na koji način će unaprediti položaj dece u Srbiji, posebno one iz osetljivih grupa – decu sa smetnjama u razvoju, romsku decu, decu migrante, decu koja žive i rade na ulici, decu sa HIV-om/AIDS-om, decu pripadnicima LGBTI populacije, decu iz jednoroditeljskih porodica i porodica bez prihoda ili sa niskim primanjima bez roditeljskog staranja, decu na institucionalnom smeštaju i dr”, navodi Miković.

Jasmina Miković ističe da u Srbiji nedostaju važna zakonska i strateška rešenja u oblasti prava deteta.

„Nacionalni plan akcije za decu je istekao 2015. godine, a bez strateškog plana u oblasti prava deteta, država ne može postaviti jasne prioritete i preduzeti mere koje će biti usmerene na sistemsko i kontinuirano obezbeđivanje resursa za osnaživanje i podršku dece i porodica, a posebno onih koji pripadaju najranjivijim grupama. Dugo najavljivani Zakon o pravima deteta i Zaštitniku prava deteta, nije se našao u Planu rada Vlade za 2020, tako da Srbija i dalje ostaje bez sveobuhvatnog zakona u oblasti prava deteta“, navela je ona.

Sa druge strane, Saša Stefanović, direktor Mreže organizacija za decu Srbije, kaže da Konvencija UN o pravima deteta predviđa da ono ima pravo da izrazi svoje mišljenje, u skladu sa njegovim uzrasnim mogućnostima, da odrasli treba da ga saslušaju. Takođe, on ističe da kada je u pitanju politika, deca ne treba da budu dekoracija i da ne smeju da budu izmanipulisani.

„Dok god vi pitate dete, a ono odgovara da mu je potrebna škola, vrtić, da se vrati otac iz inostranstva, ne šalje političku poruku, i ako ste pritom dobili saglasnost roditelja za to, i vi potom kažete da ćete učiniti sve da ispunite želje deteta, ne mogu da kažem da je reč o zloupotrebi. Mi kao organizacija tražimo da deca budu prioritet i sada su oni to obećali, pa ćemo da vidimo šta će da urade“, navodi za Nova.rs Stefanović.

On navodi da je u spot SNS očigledno uloženo mnogo para, da je produkcijski odlično urađen, da je stavljen u uzrasni kontekst, te da su očigledno dobro savetovani kako sve treba da izgleda.

„Međutim, prikazana je idealna slika devojčice u lepom stanu, iako joj nedostaje otac. Samo te lego kocke koštaju oko 500 do 1.000 evra. To nije realna slika dece u Srbiji. Bilo bi super da su obećali da će za decu izgraditi 1.000 stanova“, dodaje Stefanović.

Vučić 2017: Uvek kada vidite da političari nešto petljaju oko dece…

Komentarišući zahtev opozicije za povlačenje spota, Aleksandar Vučić je danas rekao da će poštovati odluku nadležnih organa, ali i da su i Đilas i Tadić u svojim spotovima imali decu.

„A što da se zabrani? Zloupotreba deteta? Samo sam se pitao šta će da urade“, naveo je on i dodao da su za taj spot imali saglasnost roditelja, te da u njemu nema ničega ružnog i spornog.

Zanimljivo je da je i sam Aleksandar Vučić krajem 2017. na TV Pink izjavio:

„Uvek kada vidite da političari negde nešto petljaju oko dece, znajte da samo gledaju nekako da uzmu pare sebi, a da ne rade svoj uobičajeni posao“.

Posted by Nenad Jankovic on Петак, 29. мај 2020.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare