Foto: Promo

Stranka slobode i pravde (SSP) najoštrije je danas osudila odluku srpskih vlasti da ne uzimaju stotine miliona evra pomoći od Evropske komisije i optužila ih da se zadužuju "kod šeika" jer trošenje tog novca, za razliku od novca koji se dobija iz Evrope, niko ne kontroliše.

„Bosna i Hercegovina je dobila 250 miliona evra, Crna Gora 60 miliona, Severna Makedonija 160 miliona, Albanija 180 miliona, samo Srbija neće“, navodi SSP i dodaje da će nam Aleksandar Vučić verovatno reći da je to „zato što smo najpametniji i zato što nam ne treba jer imamo milijarde na računu“.

„Ali nam neće reći da je istovremeno doneo odluku da se zadužimo za nekoliko milijardi evra i to po deset puta gorim uslovima nego što je ponudila Evropa, zato što kad se uzme novac od šeika preko Fonda za razvoj Abu Dabija, onda niko ne pita kako se i gde pare troše, a kad se uzme novac od Evrope, onda to tako ne može“, navedeno je u saopštenju.

SSP je saopštila da će nastaviti da proverava „kako vlast troši svaki dinar državnog novca i da će odgovarati za svaku zloupotrebu“.

Evropska komisija je usvojila predlog paketa za makrofinansijsku pomoć od tri milijarde evra za države u procesu proširenja kako bi im se pomoglo da ograniče posledice krize zbog pandemije koronavirusa, a Srbija je jedina iz regiona koja time nije obuhvaćena.

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da Srbiji nije potrebna pomoć jer ima stabilne javne finansije.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare