Foto: Vesna Lalic/Nova.rs

Član Predsedništva Stranke slobode i pravde Jovan Ličina reagovao je danas navode istoričarke Dubravke Stojanović, iznete u intervjuu za Nova.rs, da je ogromna odgovornost opozicije za stanje u državi, da se bojkotom ne dobija ništa, te da osim Dveri, ostatak opozicionih stranaka nema nikakvu ideologiju i da ne znaju da li će sa Evropom ili Kinom. S druge strane, iz stranke Dragana Đilasa poručuju da je njihova ideologija jasna, i da mantru o nepostojanju iste možemo da čujemo od predsednika Srbije, Aleksandra Vučića.

Ličina navodi da SSP u doslovno prvih 10 rečenica svog programa „jasno ističe svoju ideološku opredeljenost u stvaranju demokratskog društva jednakih šansi, obnavljanje procesa istinskih evrointegracija sa ciljem punopravnog članstva u Evropskoj Uniji“. Kako ističe, potvrda toga je i nedavno obraćanje njenog predsednika na nedavnom Samitu lidera Zapadnog Balkana u kome je rekao da je neoliberalna ekonomija i definitivno mrtva i da je opasna po život ljudi.

„U pismu Evropskom parlamentu SSP je kritikovao vlast zbog sve tešnjih i sve sumnjivijih veza sa Kinom. Stranka slobode i pravde je kao socijaldemokratska i proevropska prepoznata i od saveza evropskih socijalista (PES), čija je afilijacija“, navodi Ličina.

Komentarišući izjavu Stojanović da je jedini program opozicije biti protiv Vučića, član Predsedništva SSP-a navodi da je to „mantra koju slušamo godinama lično od Aleksandra Vućića i njegovih martinovića i rističevića“.

„Aleksandar Vučić je čovek koji je Srbiju doveo od gotovo konsolidovane demokratije do hibirdnog režima u roku od šest godina, koji se raspravlja sa ‘Fridom Hause’ preko jednog pijuna dok preko drugih organizuje bakljade po krovovima zgrada u toku policijskog časa uz skandiranja protiv lidera opozicije. SSP nije ‘protiv Vučića’, već za ostvarenje svog političkog cilja – Republike Srbije kao pravne i socijalne države u EU. Režim Aleksandra Vučića ne odgovara tom idealu“, naveo je Ličina.

On navodi da nije tačno da „opozicija ne radi ništa van centra Beograda i ne ide od mesta do mesta“ i ističe da je povod za masovne građanske proteste u toku prošle godine bilo to što je potpredsedniku SSP Borku Stefanoviću razbijena glava metalnom štanglom uoči političkog skupa – ne u centru Beograda, već u Kruševcu.

„U kampanji bojkota, koja je počela u januaru ove godine, do proglašenja pandemije, predsednik i potpredsednici SSP obišli su više od stotinu gradova i opština i razgovarali sa ljudima“, rekao je Ličina i dodao da je SSP iznela i ekonomski program, „šta može da se uradi u šest meseci, a šta u četiri godine“.

#related-news_0

On je naveo i da je tema bojkota za Stranku slobode i pravde veoma jednostavna, kao i da je u toku građanskih protesta potpisan Sporazum sa narodom, dokument kojim su se potpisnici obavezali da neće izaći na naredne parlamentarne izbore.

„Za nas nije pitanje da li su uslovi za nijansu bolji ili lošiji nego pre dva meseca. Pitanje je da li smo, da nazovemo stvari pravim imenima, ljudi od reči ili nismo i da li su to izbori ili nisu“, dodao je Ličina.

Član Predsedništva SSP-a je naveo i da ne postoji razlog da opozicija ne bude kritikovana i da sigurno ima za šta, ali to, ipak, nisu stvari koje je profesorka Stojanović iznela u intervjuu.

„Stranka slobode i pravde ima program, ima lokalne odbore i svakog dana razgovara sa ljudima i ima po neku akciju. Nekada samostalno, nekada sa drugim strankama opozicije. Samo što to ne može nigde da se vidi“, zaključio je Ličina.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare