Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je danas "nijedan dan u pamćenju Srba nije tako mračan i tako svetao kao što je Vidovdan", 28. jun, i da "više nikada ne sme biti uprljan slanjem Srba strancima na streljanje". Direktor Kancelarije Vlade Srbije za KiM, Marko Đurić poručio je da je Vidovdan koren postojanja današnje Srbije.

„Na Vidovdan su Srbi 1389. godine zauvek sebe odredili kao narod koji ne pristaje na ropstvo, Gavrilo Princip se 1914. godine na Vidovdan žrtvovao za ideal slobode. Na Vidovdan 1921. godine Srbi su pokušali da ubiju svog viteškog kralja Aleksandra, 2001. godine na Vidovdan Srbi su izručili Haškom tribunalu Slobodana Miloševića, svog dva puta izabranog predsednika. Na Vidovdan se sve vidi onako kako jeste i nema naknadne pameti koja može da promeni ono sa čime su Srbi na taj dan izašli pred sebe i pred sveca“, rekao je Vulin.

U saopštenju za javnost koje prenosi Ministarstvo odbranke, on je poželeo Srbima da „Vidovdan više nikada ne uprljaju slanjem Srba strancima na streljanje, da nikada više, ni zbog koga i ni za šta, ne proliju bratsku krv i da ne zaborave da gde god da žive, koju god ideologiju da slede, jesu uvek i najpre Srbi“.

Vidovdan je građanima čestitao i direktor Kancelarije Vlade Srbioje za KiM, Marko Đurić.

On je izjavio da je Vidovdan koren postojanja današnje Srbije.

„Pre 631 godinu naši preci na Kosovu polju (u sukobu sa Osmanlijama) nisu prihvatili ropstvo i okupaciju. Oni su žrtvovali svoje živote da bi živela ideja slobodne i samostalne srpske države. Štiteći srpstvo, srpski vitezovi i junaci predvođeni slavnim knezom Lazarom štitili su u to doba i biološki opstanak drugih naroda i država na našem kontinentu“, istakao je Ðurić u saopštenju za javnost.

On je ocenio da je „već 631. godinu Vidovdan simbolizuje stradanje i žrtvu, ali i nadu i opstanak, i nemirenje sa nestajanjem“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare