Norveška će hitno uputiti Srbiji pomoć od pet miliona evra u borbi protiv koronavirusa, iz Kine će stići stručnjaci, respiratori i druga medicinska oprema, a EU je donirala 7,5 miliona evra i najavila još 200 miliona iz IPA fondova za pomoć srpskoj privredi. Sa druge strane, iz Rusije, koju nazivamo najvećim prijateljem Srbije, pomoći za sada nema.

Gotovo celi svet vodi bitku protiv koronavirusa, a na najboljem putu da iz epidemije izađe je Kina, iz koje će do kraja nedelje stići pomoć u Srbiju. Iako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno izjavio da “evropski solidarnosti nema” i da je to “samo bajka na papiru”, EU je danas donirala 7,5 miliona evra u borbi protiv koronavirusa, a ranije je najavila i da će preusmeriti 200 miliona evra iz IPA fondova, kako bi srpska privreda sanirala posledice korone. Dobra vest je i da će nam Norveška pomoći sa pet miliona evra, ali i sa nabavkom na desetine respiratora, koji su preko potrebni Srbiji.

A gde je u svemu ovom Rusija?

„To je pitanje koje sam i sama sebi postavila. Predsednik Vučić nije uopšte pominjao da smo pomoć tražili od Moskve, a Ruska Federacija se nije ponudila. Međutim, rano je još za pravljenje bilansa pomoći, jer ne znamo šta nas još čeka. Moguće je da će nam tokom razvoja pandemije iz pojedinih zemalja stići lekovi i medicinska oprema“, navodi za Nova.rs Jelica Minić, predsednica Evropskog pokreta.

Naim Leo Beširi, direktor Instituta za evropske poslove, kaže da je Rusija tu kada treba da se demonstrira sila, ali da ekonomski nije ni blizu tako jaka kao EU, pa čak ni kao Kina.

„Možda ćemo iz Rusije dobiti neku opremu, ali zemlje koje su pogođene koronom prvo gledaju da namire sebe, pa onda da pomognu drugima. Kina pomaže, pre svega, zato što je iz te države krenula pandemija. Pomaže i drugim državama koje su pogođene koronom, poput Italije, ali EU dominira kada je u pitanju novac. Međutim, da bi on stigao u neku državu postoje pravila i procedure koje se moraju poštovati“, ističe Beširi i dodaje da je EU prethodnih godina obnovila više od 20 bolnica u Srbiji, pripremila Torlak i druge laboratorije, nabavila 250 ambulantnih vozila, od kojih je 122 sa transportnim respiratorima.

„EU je evakuisala srpske državljane iz Kine i drugih azijskih zemalja, zajedno sa državljanima zemalja Unije“, podseća on.

Iako je i Srbija pogođena koronavirusom, predsednik Aleksandar Vučić rekao je da imamo velike rezerve brašna i da ćemo ga izvesti u region, kako bi pomogli susedima. Takođe, on je naveo da će MUP ustupiti hotel Beograd u Bečićima na raspolaganje budvanskoj opštini kao privremeni karantin za taj grad.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram