Foto:EPA/STEPHANIE LECOCQ

Srbija će se prijaviti za sredstva iz Fonda solidarnosti Evropske unije za borbu protiv epidemije COVID-19, koja su na raspolaganju državama članicama EU i državama koje pregovaraju o članstvu, preneo je portal EWB.

Iz kabineta ministarke za evropske integracije Jadranke Joksimović za taj portal potvrđeno je da je uspostavljen direktan kontakt sa Generalnim direktoratom za regionalnu politiku Evropske komisije koji je odgovoran za upravljanje Fondom.

Evropska unija je ove nedelje usvojila izmenjeni tekst Uredbe o Fondu solidarnosti, čime se opseg njegovih sredstava, koji su ranije bili dostupni samo za prirodne katastrofe, proširuje na vanredne situacije vezane za javno zdravlje.

„Započete su aktivnosti na pripremi aplikacije koja će biti upućena u skladu sa procedurama i rokovima koje predviđa usvojen tekst Uredbe“, naveli su iz kabineta.

Takođe podsećaju da je ministarka Jadranka Joksimović 2014. uputila aplikaciju za podršku posle katastrofalnih poplava i da je iz Fonda solidarnosti EU 2015. godine isplaćeno bespovratno 60,2 miliona evra koje su iskorišćene za obnovu.

Prema izmenjenoj Uredbi, država koja je pogođena pandemijom može do 24. juna da podnese prijavu za sredstva koja će se trošiti na medicinsku opremu, zaštitnu opremu, negu i posebnu pomoć ranjivim grupama. Važiće princip po kojem će za svaku zemlju biti izdvajana sredstva bez obzira na to ko se prvi prijavio.

Da bi se država kvalifikovala, potrebno je da predviđeni troškovi za suzbijanje krize budu veći od 1,5 milijardi evra ili 0,6 odsto bruto nacionalnog dohotka te države. Sredstva iz Fonda solidarnosti pokriće 2,5 odsto iznosa ispod navedenog praga, i 6 odsto iznosa iznad njega.

Svaka država može da se po jednom prijavi za sumu novca o kojoj će odluku donositi Evropski parlament i Savet EU.

Ne kasnije od šest meseci nakon osamnaestomesečnog perioda u toku kojeg sredstva moraju da se upotrebe, država primalac sredstava će morati da prikaže kako je potrošila dobijena sredstva u posebnom izveštaju.