Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Na zvaničnom sajtu Srpske pravoslavne crkve, preneta je vest o održavanju "Dana sećanja" na stradale i prognane Srbe tokom akcije oluja, koja je održana u Sremskoj Rači. U pomenutom izveštaju, citiran je govor predsednika Srbije Aleksandra Vučića, preuzet sa sajta predsednik.rs, međutim na zvaničnoj stranici SPC nema ni traga od govora patrijarha Irineja.

U izveštaju na sajtu SPC stoji da su ovom skupu prisustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić, član Predsedništva BiH Milorad Dodik, te da su otkrili spomen ploču na mostu na Rači, uz dodatak da je patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej služio pomen nastradalim Srbima u oružanoj akciji „Oluja“.

„Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik otkrili su spomen ploču na mostu preko koga su kolone izbeglica spas i utočište našle u Srbiji. Obeležavanju Dana sećanja na stradale i prognane Srbe u oružanoj akciji ‘Oluja’ prisustvovali su i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, Episkop sremski Vasilije i Episkop zvorničko-tuzlanski Fotije, stoji na sajtu SPC, uz citat govora predsednika Vučića:

„Ujedinjeni možemo sve, a razdvojeni ne možemo ništa. Ponosan sam jer srpska suza posle mnogo decenija ima roditelja. Ponosan sam jer nisu uspeli da nam zabrane da nosimo srpsko ime i prezime. Ponosan jer Srbi imaju posle mnogo decenija, u pravom smislu te reči, svoju slobodnu i nezavisnu državu koja može i sme da ustane u odbranu srpskih grobova, ali i srpskog života i naše budućnosti“.

Međutim, iako je Irinej govorio na skupu u Rači, njegov reči nisu prenete na zvaničnom sajtu Srpske pravoslavne crkve, dok su mediji, koje je ranije Crkva optuživala da su „anticrkveni“ preneli reči srpskog patrijarha.

Printscreen/spc.rs

Šta je rekao Irinej u Sremskoj Rači?

Na obeležavanju dana sećanja u Sremskoj Rači, patrijarh Irinej je izjavio da je jedina krivca proteranog i ubijenog srpskog stanovništva tokom građanskog rata u Hrvatskoj bila to što su etnički Srbi i pravoslavne vere.

Oluja obelezavanje Dan secanja patrijarh Irinej Milorad Dodik i Aleksandar Vucic
Patrijarh Irinej, Milorad Dodik i Aleksandar Vučić Foto:TANJUG / TARA RADOVANOVIĆ

„Oluju obeležavamo kao najveću tragediju, a naša braća Hrvati slave kao najveći trijumf u svojoj istoriji“, kazao je Irinej nakon parastosa u Sremskoj Rači, na tromedji Srbije, Hrvatske i BIH.

„Danas se obeležava ‘tužan i tragičan događaj koji je doživeo srpski, nevini narod’. Taj događaj za srpski narod ‘nije došao od nekog dalekog’ i nepoznatog naroda, već od naroda sa kojim govori isti jezik i sa gotovo istom verom, a sa kojim je živeo vekovima i delio dobro i zlo“, poručio je Irinej, a to nije prenela zvanična stranica Srpske pravoslavne crkve.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare