Foto: Nemanja Jovanović / Nova.rs

Socijalistička partija Srbije u svom vlasništvu ima na desetine nekretnina širom Srbije, a na ime zakupa samo prošle godine zaradila je 47,3 miliona dinara, odnosno oko 400.000 evra, pokazuje finansijski izveštaj za 2019. koji su socijalisti dostavili Agenciji za borbu protiv korupcije.

SPS je jedna od svega nekoliko stranaka u Srbiji koja u svom vlasništvu ima nekretnine. Međutim, za razliku od SNS, SRS i DSS, poseduje ih na desetine, a veliki broj njih izdaje u zakup.

Samo u prošloj godini na ime zakupnina ta partija prihodovala je 47.341.396 dinara, odnosno 402.905 evra, ne računajući još oko 7,8 miliona koje je naplatila na ime duga iz ranijih godina.

Najviše je zaradila od izdavanja objekta u Smederevu – oko 2,8 miliona dinara, oko 2,5 miliona od nekretnine u Nišu, dok je na ime zakupa u Beogradu prihodovala 1,8 miliona dinara.

Kako je ranije objavljeno, socijalisti su raspolagali sa čak 80 nekretnina, od kojih je 27 bilo u njihovom vlasništvu, dok su još 53 objekta koristili, ali su oni imali status društvene svojine.

Vladan Zagrađanin, predsednik Izvršnog odbora, navodi za Nova.rs da su trenutno u vlasništvu SPS-a 32 objekta širom Srbije, dok je u sudskim postupcima utvrđeno vlasništvo i pravo svojine na većem broju objekata za koje je podnet zahtev za uknjižbu. On kaže da se pojedini objekti izdaju u zakup.

Vladan Zagrađanin Foto: Vesna Lalić

„Ta zakupnina je minimalna i u najvećoj meri služi za pokrivanje troškova tekućeg održavanja objekata“, ističe Zagrađanin.

On navodi da imovina SPS nije u potpunosti definisana, jer vode sudske sporove u kojima SPS, kao pravni sledbenik Saveza komunista Srbije, dokazuje da imovina nije stečena nacionalizacijom i konfiskacijom već ulaganjem sopstvenih sredstava u njihovu izgradnju.

Najveći i najvredniji objekat socijalista je zgrada od oko 3.000 kvadrata na Studentskom trgu u Beogradu, koja je po proceni banke vredna više od četiri miliona evra. U njoj se nalaze sedište i gradski odbor stranke, a u prizemlju je bio noćni klub.

U prestonici imaju još nekoliko objekata, čija je ukupna vrednost veća od dva miliona evra. Među najvećim su i zgrade u Šapcu i Sremskoj Mitrovici.

Funkcioneri SPS ranije su navodili da plaćaju ogroman porez na imovinu i za one koje su na papiru u njihovom vlasništvu i za one koje samo koriste. Kako su govorili, uplaćuju i PDV na ime zakupa, a zbog svega toga sve te nekretnine sa sobom nose i ogromne troškove.

 

****

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare